Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2009 14:07 - Раздяла със старите икономически парадигми - част 4
Автор: universalnite000 Категория: Други   
Прочетен: 2133 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Ще предложа на вашето внимание една бартерна система, наречена СОРММТ (Система за осигуряване на работни места и местна търговия). Тя е описана от Дейвид Айк в неговата книга "Не трябва да бъде така". СОРММТ преодолява ограниченията на парите. При сегашния икономически ред, те са всичко. По време на рецесия, когато парите са недостатъчно, уменията са заключени вътре в хората. Няма пари, с които да се заплати за уменията им, като по този начин се позволява на други да заплатят за тези умения. Много от потребностите на хората и техните общности се ограничават. СОРММТ освобождава тези умения. Тя действа по следния начин : 
    Измисляте валута. Името няма значение, защото тя всъщност не съществува материално. Това са просто условни единици за обмяна. Когато се присъедините към СОРММТ  група, получавате списък на всички умения и приноси, предлагани от другите членове. Съставяте списък на всички неща, които можете да правите. Може да е всичко - от гледане на бебе до поправки на къщи. Ако се нуждаете от нещо, което член на групата може да осигури, свързвате се с него и се договаряте за цената във вашата валута. Например се свързвате с автомонтьор от групата и се договаряте за цена от 50 единици от валутата за поправка на колата ви. Когато работата е свършена, звъните на СОРММТ координатора и казвате: "Впишете 50 единици в сметката на хикс и впишете като дълг същата сума в моята сметка." Сега механикът разполага с 50 единици, които може да използва за закупуването на вашите услуги или нечии други от групата, а вие сте се обвързали да дадете 50 единици за извършената работа на групата.
    Никакви пари не са сменили собственика си, но колата ви е поправена, а механикът ще има вноска за всички услуги, от които след това ще се нуждае. За момента може да се наложи да се изхарчат някакви пари за закупуване на артикули от Системата, например свещи или части за мотора в този случай, но в някои СОРММТ групи дори магазините предлагат храни и стоки в замяна или частична замяна на бартер. Може да продължите и по-нататък и всеки член да се обвърже с разнообразни дейности за онези членове на общността, които не могат да дадат своя принос поради болест или немощ. Но много малко са онези, които не могат да предложат нищо.Един от начините за управление на СОРММТ е да имате часова ставка за всеки, така че времето да се измерва поравно.
    Колкото повече живеем извън тази система, толкова повече ще отслабва властта на банкерите на Илюминати. При СОРММТ няма правила, които да ограничават. Всяка група изчислява кое е най-добро за нея и се научава от опита как да процедира. Тези групи могат да станат доста големи, но най-добре е да се ограничат до лесно управляема бройка. Важното е да се създадат и да започнат да функционират възможно най-бързо, за да се намали зависимостта от Илюминати и да се ограничат хаосът и страданията, когато сегашната система колабира. 
    При новата икономика ще се нуждаем от местни кооперации и компании, притежавани от общността за дистрибуция на храните. Глупаво е храните да се отглеждат в един район и да се изпращат на дълги разстояния до други населени места, докато те изпращат своите продукти в друга посока. Ролята на хранителните кооперации ще е да събират храните от метсните фермери и производители и да ги разпространяват в местните магазини и пазари. За да откликват наистина на местните нужди, тези кооперации трябва да бъдат контролирани от представители на цялата общност, не само от фермери и производители. Ще се нуждаем и от комунални организации, в които са представени всякакви възгледи и потребности и които да координират производството и дистрибуцията на нещата от първа необходимост до всеки от общността. Тяхното официално възложение ще е да се грижат никой да не остава без храна, топлина, дрехи и подслон. Това може да стане много по-бързо и ефикасно чрез местните общности, тъй като те ще могат да контролират собствения си живот и ще се освободят от бариерите, налагани от сегашната система върху всяка дейност, която се извършва самостоятелно от нейната структура. Тези комунални икономически кооперации също ще определят кои внесени в общността стоки и продукти могат да се произвеждат на място. След това ще търсят начини да заменят вносната с местна продукция. Наред с бартерните сделки, може да се борави с местни валути и ще се разработят местни банки, които да насочват парите към местната икономика. Тези банки не трябва да правят от парите пари, а само да покриват разходите. Ако ще правим промени, за да гарантираме, че икономиката служи на хората, трябва да се сложи край на системата да се правят пари от пари. Трябва да спрем да изписваме цифри на компютърния екран и после да начисляваме лихва върху заетите пари, които не съществуват, ако искаме контролът да спре. Парите трябва да бъдат форма на размяна и измерение на производителни работи, а не начин за увеличаване на богатството за нищо. Тези нрави са превърнали глобалната икономика в голямо казино с нагласени карти в интерес на малцинството.
    Не внушавам, че местните икономики на общностите трябва да са откъснати една от друга. Точно обратното. Когато е необходимо, ще се извършва търговия, но тя ще е от взаимна и равнопоставена полза за двете участващи общности и до голяма степен ще се основава на бартерната система, а не на финансови сделки. Не виждам нужда от търговия с нещата от първа необходимост освен в случаите, когато дадена общност не може да си ги произведе сама. 
    Време е хората с различен произход, вяра, цвят и възгледи да се обединят и да си сътрудничат за доброто на цялото, а не да се конкурират за доброто на малцина по върховете. Надявам се, че ще можем да изградим местна икономика, в която хората да се освободят от лапите на националния и международния контрол. Не позволявайте на никой да ви казва, че е невъзможно. Възможно е и става сега. Метсното производство за местни нужди е посоката, към която ни насочва променящото се съзнание и икономическата  необходимост. От тези преживявания ще осъзнаем също, че ни е било втълпено да приемем един изопачен възглед за производителността. Продали са ни линия на поведение, според която ако централизирате производството си, може да произвеждате нещата по-евтино. Това би могло да е вярно в отделни случаи, но не и в повечето. Много от тези продукти са по-евтини в магазините, само защото не отразяват пълните разходи по производство и дистрибуция. Ще поясня какво имам предвид.
    Ако нещо се изработва или отглежда на местна почва и се продава възможно най-близко до мястото на производство, цената на практика ще отразява пълните разходи за производство и дистрибуция. Не всички, но повечето от тях. Не е такъв случаят с централизираното производство. Когато централизирате, са ви необходими огромни камиони за доставка на тези продукти. А те трябва да стават все по-големи и деструктивни със засилване на централизацията. Камионите консумират изкопаеми горива с изумителна скорост. За да се справим с тях, трябва да построим повече магистрали и околни пътища на невероятна цена. Налага ни се да харчим пари за поправка на магистрали и шосета, водо- и газопроводи, сгради и пътни настилки, всички повредени от все по-голямото тегло на камионите. Налага нисе да правим вноски за здравно обслужване заради нарастващия брой на пътни катастрофи и влошеното здраве, причинено от замърсяването и стреса да живеете покрай натоварени шосета и камиони, които разтърсват дома ви и ви лишават от спокойствие и тишина. Налага ни се да харчим повече за системата на социални помощи, защото бизнесът, който се основава на човешка сила и е обслужвал местната общност, е бил закрит заради гиганти, основаващи се на машините, които до голяма степен служат само на акционерите и възможностите за печалба. Финансовата спекулация, а не човешките потребности доминира в индустрията - точно както се казва в "Протоколи на Ционските мъдреци" ................ 



Гласувай:
5



1. bachym - Сериозно, за нещо такова
30.12.2009 14:22
си мислех и аз преди час докато пушех цигара.
Но аз съм лаик в тази област. Явно това може да хрумне в главите на утописти лаици в областта на икономиката.Иначе звучи много добре.
цитирай
2. universalnite000 - Аз завърших като образование точно ...
30.12.2009 14:28
Аз завърших като образование точно Икономика на индустрията и още тогава ми направи впечатление, че ни пробутват едни дисхармонични модели. Това, което предлагам със сигурност не е единствената алтернатива, но все пак е някакво начало в опита да се промени настоящото статукво. Ще се радвам на още гледни точки
цитирай
3. tit - Това си е жив антиглобализъм!:)
30.12.2009 15:08
Доколкото разбирам, де!:)

Весело посрещане на Новата година!

/хъм, не мисля, че е невъзможно, но - какво съзнание трябва? Да го отложим за догодина този разговор.../
цитирай
4. universalnite000 - Re: tit
30.12.2009 15:23
:) Има такъв момент на антиглобализъм , най-вече защото за себе си се убедих, че Илюминати ни тласкат към това статукво с най-негативни намерения. Готов съм за сериозен разговор , дори се надявам и повече мнения да се изкажат по темата ! Права си, че съзнанието трябва да е различно от сега битуващото , но ... повече за това след празниците :)
Весела и усмихната, творческа и мъдра Нова година ти желая !
цитирай
5. анонимен - vupros
30.12.2009 18:50
kakvo mislish po vuprosa za tozi izpitan ot nas globalizum,koito imahme v miniaturen razmer v siv. imat go i amerikantsite.zashto razbiha nashia ,a falshivo krepiat amerikanskia kato monopolnata firma si suzdava uj konkurentna -kato pri mikrosoft?kakvo dobro ochakvame bg ot tozi globalizum ?vidiahme resultata ot mini globalizma prez godinite ot 45 do 89-degradatsiata v obshtestvoto e po -goliama ot gradatsiata. novoto proizvodstvo e ne kachestveno, no na visoki tseni.plashtame visoki stoinosti za nekachestveni neshta, koito sme proizveli s nisko zaplaten trud. zamursili i naranili planetata zaradi nechia goliama i nasha podrajaema sueta.zashto sega sme se ustremili s radost kum po mashabnia globalizum ?zashto ne se ustremim s vduhnovenie imenno kum deglobalizma ?nie do skoro sme jiveli v nego-niama vek-shte si go pripomnim lesno i burzo.
цитирай
6. universalnite000 - :) Ясно е какво мисля - всякаква ф...
31.12.2009 16:00
:) Ясно е какво мисля - всякаква форма на глобализъм обслужва интересите на Илюминати и е в ущърб на хората, като ги обезличава и ги превръща в едни незначителни стойности ....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3816111
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )