Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2010 12:34 - Всемирната хармония - инж. Петьо Христов (част 2)
Автор: universalnite000 Категория: Други   
Прочетен: 6239 Коментари: 30 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    3. Развитие на Първичната сила

 

    Както вече споменахме, тъй като до този момент не съществува Нищо, големината на Първичната сила е единица – 1 , по простата причина, че всичко последвало се съизмерва с нея. Това е началото на битието. Но всяко съществувание е невъзможно без своята противоположност (знаем, че цялото се състои от противоположности, че проявеното действие има равно и противоположно на него противодействие, че хармонията се ражда от аналогията на контрастите). Така мигновено с появата на Първичната сила – 1 , тя създава своята противоположност –нулата – 0, или кръг, чиито диаметър е с големина единица. Обръщам внимание, че диаметърът на този кръг е равен на Първичната сила, тя се е “огледала” около себе си. В Кабала е казано : “Бог пожела да се види и се огледа около себе си”. Това е изходното начало от проявлението на Първичната сила, но за да има по-сетнешно развитие, е необходимо време. Ето защо описаният кръг или противоположността на единицата – 1 , нулата – 0 , е всъщност изначалното Време. Както ще се убедим, то е различно от човешката представа за време. И досега то се разглежда като следствие на движението, но от Закона на Единството произтича, че то е възникнало и е съществувало преди движението. По-късно от времето произлиза материята, а тя е носител на движението.

    В илюстрацията за философското значение на 1 и 0 навсякъде в Индия се срещат скулптурни изображения на мъжкото и женското начало, наречени лингам и йони. Единицата символизира мъжкото начало, кръгът женското и се говори за тях като първични начала. По същия начин в древен Египет Единицата или Началото е символизирано с Джет (стълб). Той е бил почитан и издиган като паметник.

    Изследвайки формата на първичните сили, древните индийци са ги изобразили графично в така наречената азбука девенагари. По-късно арабите копират първите десет сили и започват да ги употребяват за практически нужди като числа, такива каквито познаваме днес и ние. Това са Първичните сили от 1 до 9, а десетата , която е 0, я отъждествяваме с физическата величина време.

    По начина на тяхното създаване Първичните сили (от 1 до 9), от първото ниво на Всемира, по форма са подобни на числата, такива, каквито ги знаем днес, а големината на тези сили отговаря на големината на числата. Според Питагор “числата са корените на нещата и върху тях е основана Вселената”.

    При споменатото вече непрекъснато преминаване от линейна в кръгова конфигурация, изначалната Първична сила 1 (правата линия), се “оглежда”, образно казано завърта своя диаметър и се преобразува в 0 (в кръга), във времето. Оплодена вече от времето, Първичната сила отново се преобразува, при което поражда силата – 2 и силата – 3.

    Един от най-известните кабалисти Агрип казва : “Eдиницата е причина за всичко, но единицата светлина може да остане светлина без сянка ; единицата глас – без ехо. Едно е причина несравнима; числото – това е хармония, а без хармония нищо не е възможно; на единицата е необходимо съзидание и нейната потребност от действие я кара самата тя да се повтори ; тя се разделя или умножава, за да се получи две”.

    Забележително е, че отговорът на основния философски въпрос на Битието : “Кое е първичното – кокошката или яйцето ?” , се съдържа в следното изложение. Създадената от Изначалната идея Първична сила 1 (едно), поражда силите две – 2, и три – 3 (кокошката и яйцето), които във времето 0 непрекъснато преминават една в друга. Следователно в надбитийната сърцевина на всичко е идеята, която се “сгъстява”, поражда времето и се развива в него, а кокошката и яйцето са нейни следствия. Това е и основа на Закона за единството. С нашите сетива ние не можем да обозрем идеята, а наблюдаваме само нейното следствие като проявление на “кокошка” или “яйце’. Което и от тях да вземем, в един момент то се явява причина, а в следващия ще бъде следствие. Или те в различните моменти от времето изявяват различните си противоречиви части, от които са съставени. Този “парадокс” се повтаря многократно в развитието на Първичната сила, ето защо ще го нарека – “ефектът на кокошката и яйцето от първи вид”.

    Времето – 0, навсякъде се явява като огледало. Наблюдавайки процеса на Преобразуване между кокошката и яйцето, ние винаги го виждаме “огледан” във времето. То поставя своя отпечатък от противоречивите си части в самия процес на това преобразуване, което сътворява познатото от нас многообразие в природата.

    Говорейки за “ефекта на кокошката и яйцето”, веднага възниква и другият основен въпрос – за количеството и качеството. Кокошката има своите количествени и качествени характеристики, яйцето също. Непрекъснатото преминаване на кокошкатаи яйцето едно в друго води и до непрестанното преобразуване на количествените и качествените им характеристики. Разбира се, кокошката тук е философско понятие, в действителност тя се проявява в своята двойственост – кокошка и петел, която е външна. Яйцето има своята вътрешна двойственост. Външно то винаги е едно и също, но се излюпва или кокошка, или петел. Петелът и кокошката, разгледани самостоятелно, може да се оприличат и като 1 – лингам, и 0 – йони. От това произлиза принципът, залегнал във всички основни религии – “каквото е горе, това е и долу”.

    Дотук разгледахме появата и развитието на силите 1, 2 и 3. Тези три сили са взаимно свързани и ние ги възприемаме като една троица. Но описаният процес се повтаря многократно на различните нива на Всемира.

    В следващата част от изложението ще въведа понятията “огледало” и “оглеждане” на силите, понеже, освен че са метафори, тези понятия изразяват процеса на преобразуване най-точно. Защото в огледалния образ системата остава същата, но нейните елементи имат нови количесвени и качествени характеристики. В огледалото например лявото става дясно, а в огледала със специфични свойства (с крива повърхност) образът може да бъде увеличен или намален.

    И тъй Първичната сила 1 се преобразува в 0 и така се създава първото огледало време. Но силите 1, 2 и 3 (или първата троица) се “оглеждат” в едно ново огледало, наречено светове. В резултат на това оглеждане или преобразуване се появяват силите 4, 5 и 6, или втората троица. Новото огледало светове е с едноначална или кръгова конфигурация и тъй като е третото по ред на създаване, неговата големина е три. Или световете имат големина три, т.е. огледалото светове е три пъти по-голямо от огледалото време. Колкото и да звучи парадоксално, времето не е безкрайно.

    При следващото преобразувание или “оглеждане” и огледалото време се преобразува спрямо огледалото светове в огледалото пространство. Огледалото пространство има линейна или двуначална конфигурация.

    За да определим големината на огледалото пространство, трябва да преброим броя на съществуващите огледала дотук и да прибавим единица. Кои са те ? Първото е времето. Второто се намира между силите 2 и 3. Третото е светове. Четвъртото е между силите 4 и 5. Петото е между силите 5 и 6. Така големината на огледалото пространство е шест, или е шест пъти по-голямо от огледалото време и 2 пъти по-голямо от огледалото светове. Тук вече забелязваме, че броят на създадените сили отговаря на големината на огледалото, възникнало в този момент.

    Появилото се вече пространство “оглежда”или преобразува втората троица или силите 4, 5 и 6 в силите 7, 8 и 9. Това е третата троица от сили. При следващо преобразуване или “оглеждане” по познатия начин огледалото светове се преобразува спрямо огледалото пространство в огледалото явления. Големината на това огледало се определя от броя на огледалата дотук плюс едно, а видяхме, че той съответства и на броя на създадените сили. Големината на огледалото явления е девет.

    В огледалото явления се оглежда третата троица или силите 7, 8 и 9. Появяват се силите 10, 11 и 12.

    Силата 10 обаче е съставена от силата 1 и огледалото 0 – времето. Силата 10 всъщност е една нова сила 1, която по основни характеристики е подобна на Първичната сила 1, но след като тя вече се е развила. Резултатът от това “сгъстяване” на Първичната сила създава явлението Звук. А 0 е едно ново огледало или ново,колкото и да е парадоксално, различно от изначалното време. Ще си послужа със следния наивен пример – мъжът и жената се преобразуват в своето дете, което вече си има неговото, различно от тяхното време.

    Тази сила 10, или новите 1 и 0 започват процеса на “оглеждане” или преобразуване, като повтарят всичко описано дотук и начеват да развиват следващото, по-вътрешно ниво на Всемира.

    Това решава един много дискутиран проблем, който досега няма отговор : как времето и пространството се преобразуват едно в друго ? Не само, че то е възможно, но се осъществява непрекъснато – времето се преобразува в пространство спрямо световете. А пространството се преобразува в ново време спрямо явленията. Понятията пространство, светове и явления ще бъдат пояснени в раздела “Ключове”.

    Тук се дефинира и едно преобразуване, за което никой не се е сетил – преобразуването на световете в явления. Световете се преобразуват в явления спрямо пространството. Явленията се преобразуват в нови светове спрямо новото време. Така се осъществява непрекъснатото обновление на всички нива на развитие. Тези два основни вида преобразувания, пространство-време и светове-явления, водят еволюцията по строго определен път.

    Изначалната идея сама по себе си е възхитително проста, но тя носи у себе си структурното и смислово познание за цялото последвало развитие на Мирозданието. Отново наивният пример, който мога да предложа едосещането на биолозите да възстановят целия организъм по генетичната информация на всяка, макар и маловажна периферна клетка. “Сгъстена”, оплодена от своето развитие Изначалната идея е “бременна” с механизма на последвалото си осъществяване – преминаването си в Първична сила 1, която от своя страна, разполагайки се във времето 0, довежда до възникването на пространството, а между тях – до появата на световете и явленията.

    Сега ще разгледаме ефекта на кокошката и яйцето от втори вид. При този ефект от първи вид имаме общо три сили, идеята – 1 , кокошката и яйцето – 2 и 3. В ефекта от втори вид идеята е качествено и количествено обогатена, тя съдържа в себе си вече силите 1, 2 и 3 (първата троица) като нещо неотделимо и единно, а кокошката и яйцето се явяват силите 4, 5, 6 и 7, 8, 9 (втората и третата троици). Така достигаме до постулативния философски извод , че при развитие на Първичната сила навътре в себе си, идеята се усложнява и разширява навън в своите проявления.

    Спряхме се на първия етап или цикъл от развитието на Първичната сила. След четирикратно преобразуване Силата 1 естествено премина в силата 10 – този процес се нарича трансформация и е известен на физиката. Преобразуване и трансформиране са два различни процеса и те често се бъркат един с друг. При трансформирането Първичната сила запазва същността си, а се изменя само нейната големина. Всяко трансформиране трябва да се разгледа като четирикратно преобразуване. Спомнете си основополагащия принцип – “каквото е горе, това е и долу” или това, което се случва в Мирозданието с развитието на Първичната сила, се повтаря и в най-обикновения трансформатор. Трансформирането е изследвано във физиката, но никъде този процес не е описан в неговата същност като следствие от четирикратно преобразуване.

    Достигнахме до създаването на сила 10, която представлява една нова 1-ца или нова Първична сила, която спрямо големината на изначалната Първична сила 1 е изгубила 0.1 от стойността си. Така тя се е трансформирала, има ново огледало време и в своето развитие образува следващото, по-вътрешно ниво на Всемира. Новосъздадената сила 1 повтаря вече описания процес на трансформация чрез четирикратно преобразуване. В продължаващото и последващо развитие навътре се получава трета сила 1 със своето ново време 0, която спрямо големината на изначалната Първична сила 1 е загубила вече 0.2 от стойността си.

    Процесът на трансформация се повтаря общо 9 пъти, докато последната сила 1 добие крайна стойност 0.1. Така едно от друго се сътворяват деветте нива на Всемира, след което завършва цялостното развитие на изначалната Първична сила навътре в себе си. При това движение навътре Първичната сила се осъществява и ние възприемаме материализираното й проявление в световете и явленията.

    Първият етап от развитието на първичната сила определя най-външната обвивка на Всемира. Това означава, че Всемирът е ограничен. Невъзможно е за нашето съзнание да обозре това ограничение, защото самите сили са нематериални. Много е трудно да се даде форма на нематериален обект, но най-вероятната форма на Всемира е яйцевидната.

    Първите три нива от развитието на Всемира са нематериални. Следващите три нива са материални и са преобразувани от предходните. Последните три нива са материални и преобразувани от вторите три нива или общо 9-те нива на Всемира са съставени от три отделни троици, които съществуват едновременно.

    Сега ще разгледаме “ефекта на кокошката и яйцето” от трети вид. При ефекта от първи вид имаме общо три сили, идеята – 1, кокошката и яйцето – 2 и 3. В ефекта от втори вид идеята е качествено и количествено обогатена, тя съдържа в себе си вече силите 1, 2 и 3 (първа троица) като нещо неотделимо и единно, а кокошката и яйцето се явяват силите 4, 5, 6 и 7, 8, 9 (втора и трета троици). При ефекта от трети вид идеята е вече първите три нива на Всемира (1-во, 2-ро , 3-то), а кокошката и яйцето са 4-то, 5-то, 6-то, 7-мо, 8-мо, 9-то нива на Всемира. Тук наистина идеята се е саморазгърнала и самоосъществила докрай, в своята завършена Цялост. Един и същ творящ “механизъм”, повтарящ се на различни нива, създава цялото многообразие и сложност на собственото си Битие.

 

     4. Кръстът – промисъл като съществена част от развитието на Първичната сила

 

    Паралелно с преобразуването на силите се създават 4-те рамена на един кръст. Нарекъл съм го Кръст-промисъл, защото в него наблюдаваме проявлението, “материализацията” на тези Сили. Четирите му рамене по реда на създаване са – време, светове, пространство и явления. Тъй като всяко преобразуване трябва да се извърши спрямо нещо, то рамената на този Кръст-промисъл изпълняват тази задължителна функция и могат да бъдат сравнени със свойствата на вече описаните полупрозрачни огледала. Той не само преобразува Силите, но ги пречупва и отразява. Така самият Кръст-промисъл всъщност е едновременно и следствие, и причина. За да продължи да се развива Силата, тя трябва да има спрямо какво да се преобразува, пречупва и отразява. Това – спрямо какво – се явява именно Кръстът-промисъл. Неговото първо рамо е следствие от преобразуването на Първичната сила 1 и е равно на нея по стойност 1 (спомнете си как линейно проявена единица се явява диаметъра на 0 ). Или първото рамо на Кръста-промисъл е 0, едно “огледало”. Всяко от неговите четири рамена ние трябва да мислим като реално съществуващи огледала, а това са – времето, световете, пространството и явленията. За силите, които се развиват между раменете на Кръста-промисъл, ние нямаме сетива да ги възприемем.

    Времето и пространството са в единствено число, докато световете и явленията са в множествено. Това показва единствеността на време и пространство и множествеността на световете и явленията....




Гласувай:
16



1. galatceq - :) Много ми стана интересно това ...
30.05.2010 12:40
:) Много ми стана интересно това тълкувание на числата . Авесалом има един трактат, където прави същото, но при него 0 не присъства ;)
цитирай
2. universalnite000 - Ре 1
30.05.2010 12:41
Твоят любимец явно е енциклопедист . Какво е неговото виждане тогава ? ;)
цитирай
3. galatceq - Прочети какво казва за единицата ...
30.05.2010 12:45
Прочети какво казва за единицата :

ЕДИНИЦА - Абсолюта, единния Бог, потенциал, уединение, творческо начало, непроницаемост,

непредсказуемост.

КОМЕНТАР. Единицата символизира непроявеното творческо начало, заключено

вътре в човека. Тя е присъщо затворена - за разлика от тройката. Такова например е

уединението на съзряващата мисъл, която не се нуждае от нищо друго освен от пълно

усамотение. Това е зърното, зародишът, потенциалната възможност за бъдеща изява от

всякакъв вид. Единицата е абсолютно непроницаема, тя е черна кутия, в която с течение на

времето може да се случи нещо, но да се прозре вътре в нея е невъзможно.

Единицата е потенциална реалност и по-точно - възможна мисъл и енергия, които

могат да се освободят във всякакъв вид, без да се знае предварително точно какъв.

Изявите на единицата на ниско ниво може да се представят като свобода и енергия на

злото, т.е., на активните инволюционно и хаотично начало, по-точно на онова, което

подхранва тяхната творческа мощ. Обаче последното е преимуществено вторично по от-

ношение на пo-висшите прояви на единицата (творчеството на доброто), тоест обикновено

злото повтаря идеите на доброто, но в ограничен, принизен вид, като използва най-

различни допълнителни хитрости. При това - независимо от нивото - единицата винаги при-

тежава всички тези качества, включително непроницаемост и непредсказуемост, така че

дори висшите духовни йерархии не са в състояние да предскажат точно коварните замисли

дори и на най-незначителното дяволче.

Единицата символизира Абсолюта като универсално пораждащо творческо начало,

както и всеки негов образ в който и да е план на Вселената, т.е., изходния момент на всеки

творчески процес и раждане на новото. Единицата е като художниците, които подреждат

четките пред статива, като възпитателите, вселяващи истината в детските души. Нито

едните, нито другите, нито който и да е на света знае какъв резултат ще се получи, но в

някакъв момент става приобщаване към Абсолюта или обратно - може да се смята, че тук

Абсолютът моделира (възсъздава) себе си в конкретни условия.

Единицата е загадъчна, изпълнена със смисъл, тя е затворена - намира се като че ли

извън времето и пространството, сякаш има собствено съществуване.
цитирай
4. universalnite000 - Ре 3
30.05.2010 12:49
Значи Авесалом Подводни с по-други думи пак стига до извода, че 1-цата е Първичната сила . Е, щом казваш А , редно е да продължиш - с другите числа ;)
цитирай
5. galatceq - С удоволствие, щом имаш интерес ! ...
30.05.2010 12:51
С удоволствие, щом имаш интерес !

2

ДВОЙКА - отрицание, двойнственост, разпад, антагонизъм, противопоставяне, разединение,

поляризация, центробежност.

КОМЕНТАР. Най-общо операцията по прибавяне на единица (+1) означава излизане

отвъд пределите. В дадения случай 2=1+1 може да се тълкува като първоначална проява

на потенциала, който се съдържа в единицата - проява груба, несъвършена и най-вече

идваща по пътя на отрицанието. Това е бунт - на порасналото дете срещу родителите, на

Луцифер срещу Бога. Тук, особено на ниско ниво, е характерен антагонистичен дуализъм,

позиция на противопоставянето „или-или", която напълно отрича сътрудничеството - „и-и".

Под влияние на двойката са прозелитите1 в широкия смисъл на думата, тоест хората, които

едва са навлезли в нов егрегор, но вече страстно го пазят от останалия свят.

Характерната заблуда на двойката е впечатлението, че изчерпва целия потенциал на

единицата. В действителност това съвсем не е така, но магията на поляризацията,

заставяща световъприятието да става в черно-бели краски, в този случай е много силна и

освобождаването от нея не се получава до самия край.

За разлика от затвореността на единицата, двойката определено е отворена - по

подобие на магнита, привличащ частици с всякакъв заряд: положителен -към единия

полюс, отрицателен - към другия. На ниско ниво двойката символизира неустойчивост и

разпад на еволюционно низшите елементи. На пo-висше равнище тя олицетворява

неустойчивостта, свързана с колебанията между две противоположни (в някакъв смисъл)

състояния, които се възприемат като антагонистични и затова преходите носят страдание и

са дисхармонични, но всяко едно само по себе си е много определено и устойчиво. От

позицията на външен наблюдател обаче ситуацията изглежда тъкмо толкова устойчива,

колкото е промяната на годишните сезони - от лято към зима и обратно.

Изобщо двойката е дисхармонична. Това е антагонизъм, който може да се смекчи, но

не напълно, за да не се допуска състоянието „не мога нито с теб, нито без теб". Двойката

символизира двата полюса и напрежението между тях в празното пространство. Само раж-

дането на нещо трето може окончателно да разреди това напрежение.

Двойката е привлекателна, открита, напрегната и непълна.

1 Прозелит - яростен привърженик на религия. - Бел. Ред

цитирай
6. universalnite000 - Ре 5
30.05.2010 12:54
Всеки, който се е интересувал от Кабала знае тези характеристики на 2-ката . А 3-ката е резултат , така ли е ?
цитирай
7. galatceq - :) ;) Да, ето мнението на Авесалом : ...
30.05.2010 12:56
:) ;) Да , ето мнението на Авесалом :

3

ТРОЙКА - синтез, хармонията на дадено ниво, устойчивост, локална самодостатъчност,

центростремителност, адаптивност, период на времево разгръщане (xaрaктeриcтикa на

времевото измерение).

КОМЕНТАР. 3 = 2+1 - преодоляването на противопоставянето в двойката означава

раждане на нещо трето, което качествено променя картината на взаимодействие.

Извършва се синтез, в чиито резултат се получава троен съюз, напълно хармоничен за

неговите участници, но разположен в едната плоскост на битието - тройката символизира

плосък триъгълник, който се чувства прекрасно в своята равнина и не вижда -или игнорира

- останалото пространство.

Всички предишни вътрешни противоречия и външен антагонизъм са забравени.

Тройката в своята плоскост си е самодостатъчна и напълно устойчива. Противоположно на

двойката тя (в своята равнина) е затворена, но притежава характерни притегателни, хар-

монични качества. Тя извлича хармония от околния свят, присвоява си я, леко

пренастройвайки нея или себе си с цел по-добро усвояване. Изобщо тройката е много

адаптивна, но никога в своя вреда. Тя е привлекателна отвътре (т.е., за себе си), но също

така изглежда красива и хармонична отдалеч. Но когато тя успее да се добере до вас, ще

се прояви като хармоничен вампир-паразит - само ако не ви се отдаде да проникнете вътре

в нея или да я проработите като цяло.

Друго тълкуване на тройката - това е период на времево разгръщане на събитията,

тоест последователността на състоянията сатва, тамас, раджас - съзидание, оформление,

разрушение. Това е пълен цикъл на съществуване на всеки обект във времето на дадения

план, с други думи тройката е основна характеристика на измерението време. (Освен

времево има още хоризонтално и вертикално измерение. Техните характеристики са

съответно 8 и 7, вж. по-нататък.)

Тройката е вкоренена в потока на времето. Изглежда сякаш тя стои в началото, в

средата и в края. При това на ниско ниво на развитие тя постепенно забавя хода на

времето и изпада в летаргия. На високо ниво тройката избира турбулентното течение и го

стабилизира.

На вид тройката е красива, уверена в себе си, не-насилствена. Нейният интерес към

света е чисто егоистичен. Тя излъчва хармония в обкръжението, но в по-голяма степен я

притегля обратно при себе си.

цитирай
8. galatceq - А четворката е описана така : ...
30.05.2010 12:59
А четворката е описана така :

4

ЧЕТВОРКА - груба материализация, примитивната, ограничена форма, препятствие и импулс за

развитие.

КОМЕНТАР. 4 = 3+1- четворката означава разрушаване хармонията на тройката и

излизане отвъд плоскостта на нейното съществуване. Четворката символизира изходната

точка на еволюцията на дадения план, когато материално той е създаден, но процесът на

просветление на материята все още не е започнал. С други думи, тя въплъщава

ситуацията, когато духът, заключен в дадената форма, все още е напълно потенциален,

непроявен, а формата - напротив - е толкова материална, че по никакъв начин не е

съгласувана с него и е негов затвор - 4 (квадратът) е символ на затворническата решетка.

Друг вариант за символ на четворката е кръстът: разпятие на духа в материята, тоест

одухотворяване на неподготвената материална форма или въплъщаване на неподготвения

дух.

Четворката символизира мъчителното състояние, когато духът мъждука във формата.

Той вече (както винаги, от самото начало) е там, но някакси не успява да се устрои,__

формата не съответства на съдържанието, целта е непостижима с наличните средства.

Обаче четворката е стимул за разрешаване на проблемите: духът в първоначалната фаза е

прекалено страстен и прави различни опити да отстрани несъответствието. По този начин

четворката съхранява спомена за разрушената хармония на тройката и съдържа в себе си

източник на енергия, насочен към нейното възстановяване. И дори практически тази цел да

е недостижима, много от усилията на четворката се оказват конструктивни, макар тя да

достига не точно онова, към което се стреми. По пътя ще има много сривове, понеже за

първоначалния импулс към вертикален пробив четворката се оказва неподготвена -

средствата й са негодни.

4 = 2 + 2- към неразрешимия антагонизъм, присъщ на дадения материален план, се

добавя и противоречието между него и no-висшето равнище, а именно -антагонизмът дух-

материя. В резултат се получава устойчива конструкция (триъгълна пирамида), която сим-

волизира абсолютната липса на свобода.

4 = 1 + 3- хармоничната изява на Абсолюта винаги е опошляване и затормозяване на

неговите творчески възможности: царицата в стъклен замък. Казано по друг начин - на

високо ниво четворката символизира вселява-не на висш йерарх в плътните материални

слоеве.

4 = 3 + 1- четворката е преодоляване затвореността на тройката, изход с цена -

разрушаване на нейната хармония в следващото измерение, към което ще се наложи дълго

и трудно да се приспособява.

Четворката е ръбеста, грозновата, агресивна, способна на спонтанност, тя не се

страхува от трудностите, асоциална е, но със своята сила и специфично страстно обаяние

увлича след себе си.

цитирай
9. universalnite000 - Ре 7, 8
30.05.2010 13:02
Все по-интересни анализи . И тук се вижда как 4-ката е символ на усложняване и разширение ;)
цитирай
10. galatceq - Явно ти е интересно, ще ти дам линк ...
30.05.2010 13:13
Явно ти е интересно , ще ти дам линк къде да прочетеш докрай за числата и тълкуванието им : http://star05.net/e-books/duhovna.lit/ezoterika/avesalom.podvodni-kabala.na.chislata.pdf
цитирай
11. universalnite000 - Ре 10
30.05.2010 13:16
Благодарности ;) Ще има какво да сравнявам !
цитирай
12. анонимен - haresa mi tova za koko6kata i qjceto ...
30.05.2010 14:05
haresa mi tova za koko6kata i qjceto s tehnite preobrazuvaniq . zna4i tova e perpetuum mobile, koeto ina4e ne sashtevuva ?
цитирай
13. universalnite000 - Ре 12
30.05.2010 15:33
Защо не ? ;) Трябва да прочетете и следващите части, където се обсъждат т. нар. "ключове" - всеки със своето значение в универсалното познание !
цитирай
14. анонимен - Книгата на промените И дзин - вижте я ...
30.05.2010 17:35
Книгата на промените И дзин - вижте я !
цитирай
15. universalnite000 - Ре 14
30.05.2010 17:38
Благодаря , анонимен , за нея също ще стане дума в следващите части .
цитирай
16. galatceq - :) Чудесен съвет от ан. 14, ето къде ...
30.05.2010 17:49
:) Чудесен съвет от ан. 14 , ето къде има за тази книга
http://oceansoul.truden.com/bookofchanges.htm
цитирай
17. universalnite000 - Ре 16
30.05.2010 17:52
Добро другарче си ;) , отново с добра намеса . Благодаря ти ! :)
цитирай
18. universalnite000 - Eдно необходимо уточнение за тр...
30.05.2010 18:12
Eдно необходимо уточнение за триграмите в И Дзин - всяка триграма се състои от три линии една над друга, Ин се изобразява с прекъсната линия , а Ян - с непрекъсната. Сборът от числата на 2 противоположни триграми винаги е равен на девет, а девет са и нивата на Всемира ;)
цитирай
19. анонимен - ne gi razbiram mnogo tezi raboti - ...
30.05.2010 18:46
ne gi razbiram mnogo tezi raboti - kakvo e tova trigrama ?
цитирай
20. universalnite000 - Ре 19
30.05.2010 18:53
Има достатъчно материали в нета, ако наистина ви интересува - потърсете ;)
цитирай
21. pameladiaz - :) Отново ми беше интересно да чета ...
30.05.2010 19:04
:) Отново ми беше интересно да чета при теб . Хубава вечер :)
цитирай
22. universalnite000 - Ре 21
30.05.2010 19:07
Благодаря , дано съм ти бил полезен, Пам !
И от мен хубава вечер !
цитирай
23. анонимен - кокошката. . . яйцето. . . . съвсем се ...
30.05.2010 20:04
кокошката ... яйцето .... съвсем се обрках :)))
цитирай
24. shtirlic - дали
30.05.2010 20:11
Извинете, но в това което сте написали има явно противоречие, първоначално пишете в началото на статията си, че :
..... знаем, че цялото се състои от противоположности, че проявеното действие има равно и противоположно на него противодействие, че ХАРМОНИЯТА се ражда от аналогията на контрастите ......

а по-долу под формата на коментар пишете:

... На ниско ниво двойката символизира неустойчивост и
разпад на еволюционно низшите елементи. На пo-висше равнище тя олицетворява
неустойчивостта, свързана с колебанията между две противоположни (в някакъв смисъл)
състояния, които се възприемат като антагонистични и затова преходите носят страдание и са ДИСХАРМОНИЧНИ, ...

Не е ясно две противоположности хармония ли градят или дисхармония ?
цитирай
25. raders - Много са спорни повечето тези. К...
30.05.2010 20:22
Много са спорни повечето тези. Какво значи това единственост на време и пространство и множественост на световете?
При положение, че понятията време и пространство се обезсмислят без наличието на универсум /свят или светове/.
Освен това материята не произхожда от времето, а от енергията. И пр. Първоначалната форма /ако изобщо може да се говори за нещо първоначално/, е била енергийна. Поне така твърдят учените /Айнщайн и другите/, на които може повече да се вярва, отколкото на някакви си кабалисти.
цитирай
26. universalnite000 - Ре 24
30.05.2010 20:28
Първо да уточня, че коментарът за двойката не е мой и изразява вижданията на друг изследовател - Авесалом Подводни .
Ако поразсъждаваме внимателно , ще видим, че няма противоречие между двете твърдения. Замислете се дали на по-ниски нива не е точно такава функцията на двойката ... Обърнахте ли внимание на този откъс : С нашите сетива ние не можем да обозрем идеята, а наблюдаваме само нейното следствие като проявление на “кокошка” или “яйце’ ? Следователно дисхармонията , за която споменава Подводни от по-висока гледна точка може да се приеме като възстановяване на баланса ;)
цитирай
27. universalnite000 - Ре 25
30.05.2010 20:33
Отново опираме до гледна точка и всичко, свързано с нея ;) А ти интересувал ли си се сериозно от Кабала, както го е направил автора , а и аз ? Откъде толкова уверено заявяваш, че техните тези са спорни ?
Колкото до това, че първоначалната форма била енергийна - да, ако имаш предвид преди оформянето на материята е така , но още преди това дали важи същото ?!
цитирай
28. анонимен - За истина ще се приеме тая теория, с която са съгласни повече хора и е достатъчно близка до логиката.
31.05.2010 07:43
Но дотогава ще изминат още много години. До настъпването на тоя момент обяче е необходимо да се разглежда непредубедено всяка нова теория. Може би някоя от многото, ще се окаже истинската.
цитирай
29. universalnite000 - Ре 28
31.05.2010 07:56
Трудът на инж. Христов е резултат от доста сериозно изследване на множество теории . В следващите части това ще проличи с още по-голяма сила ;) А търсенето наистина е постоянен процес - стига човек да не е заключил съзнанието си за ново познание !
цитирай
30. анонимен - eeeeeeeeeeee
11.06.2010 17:30
me e chestno da ni preprashtate da tursim poiasnenie iz internet na trigrami.taka shte zagubim interes kum postinga.vinagi ima poiasnenia na po-nepoznatite dumi kum textove za masite
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3796168
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )