Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2010 12:26 - Всемирната хармония - инж. Петьо Христов (част 3)
Автор: universalnite000 Категория: Други   
Прочетен: 7884 Коментари: 22 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                Раздел 2   -   Ключове

 

    От книгата Изход е известно, че Мойсей поверил на Исус Навин Ключовете на устното предание, но те “ръждясали” от ужаса на войните и гражданските междуособици, които бушували в Израел по времето на Ездра. Въпреки това били запазени, но не в светилището на храма, а в средите на светското общество, на ясновидците и пророците, от които най-известен е Есей. В Средните векове в тази тайна, или поне отчасти в нея били посветени алхимиците и астролозите, богомилите, розенкройцерите, тамплиерите и т.н.

    Ключовете, оставени от Мойсей, едва ли са били формулирани по същия начин като изложените по-долу от мен. Навярно тогава понятията са били облечени в друга словесна форма. Но Законът на Единството – който е всеобщ закон на съзиданието, действа винаги и неизменно, независимо от конкретния момент на обществено развитие. От тази гледна точка Ключовете, оставени от Мойсей, са универсални и отварят вратите на Познанието. При решаването на всеки философски, физически, природонаучен въпрос обикновено се ползват няколко ключа. Интересното е, че с тях се открехва определена “врата” и достигнатото решение се явява “ключ” за отварянето на нова врата. Ключовете непрекъснато се допълват и взаимно изясняват, защото всичко в Битието е неразривно свързано и произтича едно от друго.

    Номерацията им не е съобразена с тяхната значимост. Всеки ключ има своето значение.

 

                                    1 ключ   - Непроявеното

    Непроявеното, Изначалната идея е определено в Кабала със своите три етапа, които са : 1. Айн ; 2. Айн Соф ; 3. Айн Соф Аур.

    И непроявеното има свой кръст. Знанието за непроявеното е недостижимо за нас, но ние ще се опитаме да прозрем в него, доколкото това е възможно. Възникването на непроявеното е равнозначно на “сгъстяване” на Изначалната идея, на нейното трансформиране през рамената на Кръста-промисъл до Първичната сила – 1.

    АЙН е първият воал на непроявеното и той съставлява първата троица, като началото се символизира от А, първата буква от тази троица. “Ефектът на кокошката и яйцето” важи и тук. А е идеята, Й и Н са кокошката и яйцето. Следва вътрешното развитие и преобразуване на тзи троица, при което Изначалната идея се “сгъстява” до АЙН СОФ или втория непроявен воал. При продължаващото уплътняване на идеята се появява и третия воал АЙН СОФ АУР. “Ефектът на кокошката и яйцето в този скрит воал се проявява по следния начин – АЙН е идеята, а СОФ и АУР са кокошката и яйцето.

    Най-интересното е , че в АЙН СОФ АУР единствената буква, която се повтаря е А, тя се явява на първо и седмо място, а много по-късно, на седмо ниво навътре във Всемира се появява явлението Човек. Така се създава уникалната възможност на Човека да съзидава, да твори, дори да достигне до просветление и по това той се отличава от всички други явления. Точно по тази причина будизмът определя прераждането в Човек за най-успешно, за по-добро дори от прераждане в света на ангели и архангели.

 

                           2 ключ – Каквото е горе, това е и долу

    За този ключ споменавахме многократно. Изначалната идея се проектира в цялото Битие. Дълбинният й смисъл е вложен във всичко видимо и невидимо, лесно е да се убедим, че цялата небесна “конструкция”, съдържащите я физически закони се проектират и тук, на Земята, дори във всеки от нас. Този ключ служи за проверка дали направените от нас изводи за каквото и да било са верни, като се търсят примери от природата, която ни заобикаля.

 

                          3 ключ – Кръстът-промисъл (знакът на знаците)  

    Анх (кръст с ухо, с прикачения отгоре символ на времето – 0 ) е известен от изображенията на египетските богове, които го държат в ръката си и така показват, че носят познанието. Техните имена и духовни характеристики изразяват скритата същност на първичните сили и сложните им взаимоотношения.

    Всяко нещо, което е създадено, има своя кръст. В първата част на това изложение разгледахме същността на процеса, който го образува, а оттам и абсолютната му всевалидност в развитието на Всемира. Интуитивно в себе си ние познаваме и носим тези всеобемащи свойства на кръста. Не случайно той е възприет като религиозен знак в християнството.

    Кръстът-промисъл е с реално съществуващи рамена, които са  - време, светове, пространство, явления. Ще повторя, ние нямаме сетива за Силите, които се развиват между рамената на Кръста-промисъл. За нас реални са само проявленията, възникващи в тях.

 

image

 

                          4 ключ – Развитие в Кръста – промисъл

    За да разгледаме как става преобразуването в Кръста-промисъл, трябва да познаваме общите характеристики на отделните му части. Горната половина на Кръста-промисъл е “духовната”, а долната – “материалната” част на развитие. Това са две ясно различими противоположности, но всяка от тях е съставена от още две противоположности. Така духовната цялост се разделя на две части, източната е определена с “фино” – намаляващо, западната е “грубо” – намаляващо развитие. Материалната цялост също се разделя на две части, източната е определена с “грубо” – увеличаващо се, западната с “фино” увеличаващо се развитие. Тези понятия “грубо” и “фино” за всеки конкретен случай имат различни тълкувания, но като общо тези термини определят степента на сгъстяване на силата.

    По този начин има 4 вида предопределени развития : 1 Грубо духовно – намаляващо от 10 към 1 и 0 ; 2 Фино духовно – намаляващо от 1 към 0 ; 3 Грубо материално – увеличаващо от 0 към 1 ; 4 Фино материално – увеличаващо от 1 към 10. Това важи за всеки кръст. Началото на Кръста-промисъл е в северозападното рамо и се определя от момента на трансфомирането на Силата 10 до сила 1 и рамо от кръста време 0. Определянето на мястото и посоката е от наша Земна гледна точка. В действителност основното движение на развитие е обратно на часовниковата стрелка и започва от североизток.

    Нищо не може да съществува без своя Кръст-промисъл. Не е случаен изразът “всеки си носи своя кръст”. Не случайно и Исус носи своя кръст.

 

 




Гласувай:
17



1. galatceq - Не знаех, че имало и кръст с ухо ;), но ...
02.06.2010 12:36
Не знаех, че имало и кръст с ухо ;) , но като че ли има логика в това .
цитирай
2. universalnite000 - Ре 1
02.06.2010 12:40
Хаха, и аз да те хвана, че не си чувала за нещо ! Майтапя се ;)
цитирай
3. galatceq - Признавам си без бой както виждаш. ...
02.06.2010 12:43
Признавам си без бой както виждаш. Може ли да кажеш нещо повече за този кръст ?
цитирай
4. universalnite000 - Ре 3
02.06.2010 12:45
:) Просто не мога да ти откажа .

Анх - най- значимият символ за древните египтяни, известен също и като crux ansata, или ansate, т.е. "кръст с ръкохватка". В този кръст се обединяват два символа — кръст, като символ на живота, и кръг, като символ на вечността; заедно те символизират безсмъртието.
Този кръст също така символизира и единението на женското божество — Изида и мъжкото божество — Озирис, т.е. съюза на земното и небесното. В иероглифното писмо с този знак се бележи "живот". Египтяните рисували анх върху амулетите си, за да удължат земния си живот; с този амулет били погребвани, за да са сигурни, че ги чака живот и в отвъдния свят. Вярата в силата на този символ се градяла върху представата, че именно така изглежда ключът, с който се отваря вратата на смъртта. Надявайки се, че самото присъствие на символа предпазва от наводнения и колебания на нивото на водата, рисували символа върху стените на каналите.
В по-ново време го използвали врачки и магьосници в магьосническите си ритуали и гадания.
През 60-те години на вече отминалия век, във времето на хипитата станал популярен символ на мир и справедливост.
цитирай
5. galatceq - Мерси, подробно обяснение даде. ...
02.06.2010 12:50
Мерси, подробно обяснение даде. Излиза, че кръстът е доста по-сложно понятие, отколкото се тълкува в религиите !
цитирай
6. universalnite000 - Ре 5
02.06.2010 12:53
Абсолютно . Не е само описаното разпятие на Исус например ;) Съжалявам, че нямам възможност да сложа в постинга схемата на Кръста-промисъл, така, както я е представил инж. Христов, сигурно щеше да е още по-ясно .
цитирай
7. galatceq - Няма проблем, аз успях да си я виз...
02.06.2010 12:59
Няма проблем , аз успях да си я визуализирам . С това уточнение за началото в северозападно рамо не е трудно ;)
цитирай
8. universalnite000 - Ре 7
02.06.2010 13:03
Знам - за теб не е проблем , схващаш бързо ! Все пак за по-голяма пригледност щеше да послужи ....
цитирай
9. galatceq - Интересно ми е колко още ключа има и ...
02.06.2010 13:05
Интересно ми е колко още ключа има и какви са те ? Ще издадеш ли нещо ? :))
цитирай
10. universalnite000 - Ре 9
02.06.2010 13:09
:))) Не е хубаво да издавам , но от мен да мине - общо са 20 и сред тях има такива, които за теб ще са много познати ( например Фън Шуй ) !!!
цитирай
11. galatceq - Чудесно, там вече няма да съм неп...
02.06.2010 13:16
Чудесно, там вече няма да съм неподготвена :)
цитирай
12. universalnite000 - Ре 11
02.06.2010 13:20
Не се съмнявам, че там ще се развихриш ;) :)
цитирай
13. анонимен - Не разбрах
02.06.2010 19:40
Не схванах какъв е паралела между кръстта с ухо и кръстта на който е бил разпнат Господ?
цитирай
14. universalnite000 - Ре 13
02.06.2010 19:55
;) Познанието е паралела ...
цитирай
15. анонимен - ;) Да учителю Йода
02.06.2010 20:01
Но Познание за какво? За Бог?
цитирай
16. universalnite000 - Ре 15
02.06.2010 20:06
За Сътворението .... извън тази версия за време и пространство ....
цитирай
17. анонимен - Ако говорим за Сътворението трябва ...
02.06.2010 20:20
Ако говорим за Сътворението трябва да говорим и за Твореца.
цитирай
18. universalnite000 - Ре 17
02.06.2010 20:25
Двете понятия преливат едно в друго . Всъщност и инж. Христов го е изказал , но по-подробно ...
цитирай
19. анонимен - моето мнение драги е че такива пр...
03.06.2010 03:18
моето мнение драги е че такива прозрения,могат да се явят само на някои здраво напушен индивид.или както простичко го е казал господин волтер чрез устата на своя герои кандид в отговор на безкраините разсъждения на своя приятел панглос---"всичко това е много интересно но нека да продължим да си копаем градината".
цитирай
20. universalnite000 - Ре 19
03.06.2010 06:42
:)))) В същия дух - продължавай с градината и не вдигай по-нависоко поглед ;)
цитирай
21. анонимен - Хич не му вервам на този Мойсей.
08.06.2010 19:13
Хич не му вервам на този Мойсей.
цитирай
22. анонимен - Каде да намеря тези ключове.
09.06.2010 01:47
Каде да намеря тези ключове.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3795542
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )