Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2010 10:39 - Всемирната хармония - инж. Петьо Христов (част 4)
Автор: universalnite000 Категория: Други   
Прочетен: 11594 Коментари: 38 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                             5 ключ – Двойнственост ( или символът Ин и Ян )

 

    Символът Ин и Ян е известен от древни времена и в него се съдържа значимо знание за развитието. В много текстове се описва мистичното значение на числата 3 и 7. Петият ключ дава основните връзки между числата 1, 2, 3, 4 и 7.

    Символът Ин и Ян е съставен от две равни части, при които разделителната линия не е права, а вълнообразна. Някои го наричат двете риби, защото има две “очички”, или точки във всяка от половинките, които са оцветени с противоположния цвят на основния. Това ни подсказва, че древните са знаели за количествените и качествените характеристики при преобразуването, а също и че количествените натрупвания водят до качествени изменения.

    Символът Ин и Ян илюстрира Първичната сила 1 и нейната същност (двойнствената природа на всичко), а това означава, че проявява и единството на противоречията, т.е. числото 1. Но по двойнствената си природа Ин и Ян изразява и 2. Двете “очички” са два нови символа Ин и Ян, които в развитието на Първичната сила 1 бяха разгледани като силите 2 и 3. Тези нови символа Ин и Ян също имат “очички”, които проявяват двойнствената им природа. Трите символа, получени досега, се свързват с числото 3 Всеки един от двата “вторично” получени символа Ин и Ян се разделя отново на по две части. Така на третия етап се явяват още четири Ин и Ян, които обаче вече нямат “очички” или числото 4. Общият брой на символите е седем и се свързва с числото 7, а нивата на тяхното развитие навътре в дълбочина са три.

    Този основен ключ е заложен в създаването на еврейската азбука. В Кабала се казва, че е съставена от 22 букви : 1. три матрици (майки); 2. седем двойни (наречени така, защото всяка от тях има две произношения и изразява два смисъла : единият – положителен, твърд, а другият – отрицателен, мек ); 3. дванадесет прости. Така всяка еврейска буква изразява три понятия : 1. буква , или йероглиф ; 2. число, според местоположението си ; 3. идея .

    Комбинирането на отделните букви е всъщност комбиниране на идеи, а съставянето на думи и по-големи словесни пасажи изразява изказа на нови основополагащи идеи. Това е една от основните тайни на Кабала. И не забравяйте, че Библията е част от Кабала, че в нея, освен познатия, “видим” разказ за Битието, е включено познанието и за Закона на Единството.

 

                                 6 ключ – Начин на преобразуване

 

    Всяко преобразуване в Битието се извършва в рамената на Кръста-промисъл. Този кръст е съставен от 4 пресичащи се под прав ъгъл полупрозрачни огледала.

    Пример за полупрозрачно огледало е стъкло на прозорец. Когато застанем от страната на слънцето, ние виждаме своя образ, отразен в стъклото, но също така се виждаме и огледани зад него. Така двата образа са преобразувани един спрямо друг и изразяват “ефекта на кокошката и яйцето”. Ние отъждествяваме “идеята”, а отразените ни пред и зад стъклото образи са “кокошката” и “яйцето”. По същия начин при преминаването на всяка сила през полупрозрачното огледало се получават два противоречиви “образа” – единият отразен пред рамото на Кръста-промисъл и другият – огледан зад него.

    Всяко от четирите полупрозрачни рамена на Кръста-промисъл има различни свойства на отразяване и оглеждане в зависимост от мястото : горе-долу или ляво-дясно. Тези полупрозрачни рамена могат да оглеждат както обекти, така и сили, и идеи.

    Сега, надявам се, по-ясно ще разберете как Изначалната идея се “сгъстява” до получаване на Първична сила 1, която в своето движение в раменете на Кръста-промисъл се мултиплицира до времето, световете, пространството и явленията.

 

                                  7 ключ – Числата, формата на силите и тяхната двойнственост

 

    Разделението на силите се изобразява с арабските цифри. Познатата на всеки десетична система и числата 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 са известни като арабско творение. Те са били взаимствани от Индия, където са ги използвали само за философски цели. Арабите са ги приложили за практически нужди. Произходът на цифрите е санскритски и те се пишели със знаците “деванагари”.

image

                                 8 ключ – Светове

 

    Всемирът беше определен с яйцевидна форма и обхваща постоянното преобразуване на Първичната сила 1 от първия й етап на развитие. Както вече знаем, създавайки от себе си последователно силите от 1 до 9, в силата 10 тя вече се трансформира, преосъществява, “разпада” се в нова Първична сила 1 (единица) и 0, която се явява първото рамо-огледало на новия Кръст-промисъл. Така изначалната Първична сила се трансформира девет пъти, като на всеки етап от своето развитие губи по 0,1 от стойността си и последователно образува деветте нива на Всемира.

    Светове е второто рамо от Кръста-промисъл. Като физическа величина то зависи единствено от времето, защото само времето е създадено преди него. До огледалното рамо светове времето намалява и затова световете зависят от намаляващото време.

    Световете ние ги познаваме в два аспекта и те са : слънчевите системи и химическите елементи. Химическите елементи са изследвани и подредени в Менделеевата таблица. Ако от тази гледна точка погледнем на слънчевите системи, то вероятно ще бъде съставена същата таблица като Менделеевата и според броя на планетите тя ще определя типа слънчеви системи.

    Както е известно, химическите елементи се свързват, реагират един с друг, това важи и за слънчевите системи. Химическите елементи образуват стабилни и нестабилни съединения – слънчевите системи също. Има съединения, които при определени условия “избухват” – това се случва и със слънчевите съединения. Твърдението на съвременните физици, че някога, преди милиарди години е имало Голям взрив – е напълно възможно от гледна точка на Закона за Единството.

    Световете трябва да се възприемат като система с динамични характеристики. Пространството трябва да го разглеждаме като структура със статични характеристики.

    По начина на своето създаване световете имат едноначална кръгова конфигурация. Това означава, че двете противоречиви части на рамото светове започват да се развиват от една точка в две протвоположни посоки. Това, което ние познаваме и наричаме химически елемент, или слънчева система, е създадено от развитието на единият “клон” на световете. Едновременно се развива и другия “клон” на огледалото  светове. Физиците го наричат антиматерия.

    Ще се опитам да дам обяснение и на един друг феномен във видимата, материална Вселена – Черните дупки. Под Черни дупки разбираме сведени до възможно най-малки размери материални обекти с огромна маса, които имат толкова мощно гравитационно поле, че поглъщат, “засмукват”всичко от околното пространство и нищо, дори светлината не е в състояние да се излъчи от тях. По Закона на Единството това означава, че тази Черна дупка е отразен или огледан “образ” на “бяла дупка”, която представлява област на свръхразредено пространство с гигантски размери и минимална гравитация.

    В първите три нива от Всемира силите, които ги образуват, все още не са се сгъстили до материя. Затова и световете там са нематериални. В следващите шест нива силите се сгъстяват до енергии в рамената на Кръста-промисъл и световете са материални, такива, каквито ги познаваме .............

 




Гласувай:
15



1. galatceq - :) Темата Ин и Ян ми е слабост. Доп...
05.06.2010 10:51
:) Темата Ин и Ян ми е слабост . Допълвам я с удоволствие : "В древният трактат “Хуанди Нейцзин” е казано: “Началото на живота е Енергията на Небето. Тя не е нищо друго освен Ин и Ян, които пораждат хилядите неща”.

Взаимодействието между Ин и Ян се състои в следното:

- стремят се към взаимна хармония и противопоставяне

- могат да се превръщат от едно в друго, защото съдържат своята противоположност

- взаимодействието между тях е източник за развитие на хилядите неща

- нарушаването на хармонията води до липсата на движение и развитие
цитирай
2. universalnite000 - Ре 1
05.06.2010 11:02
Необятно за изследване поле ... сигурно може още много да се каже ;)
цитирай
3. galatceq - Разбира се, един човешки живот едва ...
05.06.2010 11:05
Разбира се, един човешки живот едва ли е достатъчен за да обхване цялото . И понеже сме приятелчета с теб , допълвам още и още :
Ин и Ян постоянно се намират в състояние на постоянно противопоставяне, без да се ограничават помежду си. Ако едното начало доминира, то възниква недостатък в другото и обратно. Те никога не се намират в покой, а постоянно се допълват и променят взаимно. Ако Ян отстъпва, то се увеличава Ин и обратно.

цитирай
4. universalnite000 - Ре 3
05.06.2010 11:07
Знам си, че може да се разчита на теб , винаги си била сериозна ;)
цитирай
5. galatceq - :))) Мерси, мерси ! Както казва ...
05.06.2010 11:10
:))) Мерси, мерси !
Както казва Мечо Пух - колкото повече - толкова повече ;) : Тя изразява всеобщата взаимовръзка между нещата и явленията в света. Целият световен процес представлява редуване на ситуации, произтичащи в резултат на взаимодействие на силите на Светлината и на Тъмнината, на Доброто и на Злото, на Женското и на Мъжкото начало. Ако Ян означава “горе”, то Ин означава “долу” (без горе, не може да има долу и обратно). Лявата страна на тялото съответства на Ян, а дясната на Ин (без дясната страна не може да има лява и обратно). Горещината съответства на Ян, а студенината на Ин (без горещина не може да има студ и обратно).
между другото - нали каза, че и Фън Шуй е един от ключовете , защо сега няма нищо за него ? ;)
цитирай
6. universalnite000 - Ре 5
05.06.2010 11:14
За Фън Шуй - само по една обективна причина - защото в настоящия труд е последния ключ . Имай малко търпение ;)
А нали Ин и Ян имат съответствие и с човешкото тяло , ти беше пуснала постинг в тази връзка доколкото си спомням ?
цитирай
7. galatceq - :) Повече от ясно - имат. В човешкият ...
05.06.2010 11:16
:) Повече от ясно - имат . В човешкият организъм Ин означава материалните съставки на тялото, а Ян – неговите функции. Дейността на организма се отнася към Ян, а преработката на храната към Ин. Така Ин се съхранява отвътре и се явява материална основа за Ян, а Ян функционира като проява на дейността на Ин.
цитирай
8. universalnite000 - Ре 7
05.06.2010 11:20
Даа, и енергийните меридиани в тялото спадат към Ин и Ян ... от медитациите си спомням !
цитирай
9. galatceq - Ето - и в осми ключ забелязвам също ...
05.06.2010 11:23
Ето - и в осми ключ забелязвам също този принцип : черни и бели дупки , материя и антиматерия , пространство и светове ;)
цитирай
10. universalnite000 - Ре 9
05.06.2010 11:25
Именно , универсален принцип за Всемирната хармония ...
цитирай
11. galatceq - Стана ми много интересно за числата ...
05.06.2010 11:30
Стана ми много интересно за числата деванагари :) , имаш ли идея къде мога да прочета повече за тях ?
цитирай
12. universalnite000 - Ре 11
05.06.2010 11:33
Разбира се , тук е линк към Уикипедията : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8
този също е интересен - http://193.192.57.240/po/courses/2009/elektronenKursPoProgramirane-1/History.html
цитирай
13. galatceq - :) Мерси ти за допълнителното че...
05.06.2010 11:36
:) Мерси ти за допълнителното четиво .
цитирай
14. universalnite000 - Ре 13
05.06.2010 11:39
Моля , няма за какво , приятно четене ! :)
цитирай
15. анонимен - intyeresna e poredicata, koqto si ...
05.06.2010 11:54
intyeresna e poredicata , koqto si zapo4nal Universanite . Nqkoi ne6ta ne sa mi syvsem qsni , no e interesno .
цитирай
16. universalnite000 - Ре 15
05.06.2010 11:59
;) Най-важното е, че провокира един различен поглед, анонимен ! Авторът се е постарал да даде и съвсем разбираеми примери, с които да стане по-лесно възприемането на описания възглед . Последният от тях е с отражението в стъклото ;)
цитирай
17. анонимен - saglasih se za tozi slu4ai :), no ne e ...
05.06.2010 12:10
saglasih se za tozi slu4ai :) , no ne e tolkova lesno za 4ovek kato mene , koito ne e navytre s materiqta
цитирай
18. universalnite000 - Ре 17
05.06.2010 12:17
Разбирам ... за съжаление не мога да приложа някои от помощните схеми, които инж. Христов е дал към ключовете - имах такова желание , но не ги открих никъде в интернет .
цитирай
19. tit - Много съм изостанала с материала!-:))
05.06.2010 12:27
Интересна поредица - винаги предлагаш неща, от които е видно как са свързани идеите и развитието на човешката мисъл! Всеки човек е уникален и всеки е част от едно цяло - проумяването на това обстоятелство облагородява личността!

Произхода на най-популярните цифри, с които си служим показва, че и най дълбоките философски познания не могат да помогнат на обзетия от алчност и себичност, ако не осъзнава, че е частица от общото, както всеки друг...много се отклоних от темата, а и имам още да чета!:)
Поздрави!
цитирай
20. universalnite000 - Ре 19
05.06.2010 12:35
Привет , tit :)
С няколко думи казваш много - точно това е истината , залегнала и в настоящата поредица . Да си пожелаем да бъде осъзнато точно това - че всеки е уникален и същевременно - част от едно и също цяло !
Сега като се замислям - може би трябваше да започна именно с тази поредица тук в блога , но кой знае - и сега сигурно не е късно :)
Хубав и усмихнат ден ти желая ! :)
цитирай
21. monaliza121 - Хм, интересно...
05.06.2010 13:03
Ако всеки е част от едно и също цяло, в какво се състои уникалността? Може би в това, колко е голяма тази част :)) или колко е качествена...:))
цитирай
22. universalnite000 - Ре 21
05.06.2010 13:27
:) Донякъде може да се каже и така , макар че за мен най-важен показател за уникалността е еволюцията на всяка част на цялото ( което включва и посочените от теб неща ) . Уникална е и свободната воля , която Платон определя на 30 % - тя създава това многообразие в Единството .
цитирай
23. monaliza121 - Дали...
05.06.2010 15:12
Възможно ли е една част, вследствие на свободната воля и еволюцията, да се измени така, че да стане напълно различна от цялото? Или променяйки се, като част от цялото ще променя и него респективно?
цитирай
24. universalnite000 - Ре 23
05.06.2010 15:59
:) Интересен въпрос . Все пак аз поддържам повече втората теза - на база мои наблюдения ( но да не сме 100 % сигурни и тук ) ....
цитирай
25. анонимен - ???
05.06.2010 18:09
Е добре де , кво излиза : че всичко е като нета - една голяма мрежа ? И ние сме адресите в нея ?!
цитирай
26. universalnite000 - Ре 25
05.06.2010 18:13
:))) Ето интересна идея - значи интернет е Изначалната идея, а адресите - кокошката и яйцето ;)
цитирай
27. анонимен - Ин и Ян е дуализъм
08.06.2010 18:05
Това е равнопоставеност между доброто и злото. Но това според мене не е така. Все едно да противопоставиш изтината и лъжата например. Но за да съществува лъжата трябвав да има истина, която да изопачи. Т.е. лъжата паразитира върху истината. Истината е изначална. Същото е и с доброто и злото. Злото паразитира върху доброто, злото е извращение на доброто и не може да съществува ако не съществува доброто. Т.е. доброто е първоначално. Така че инжинер Петьо, който описва света както е според Кабалата, може и да се е насочил към грешна посока. Тези учения изопачават нещата такива каквито са, защото има сила, която да го желае. А тази сила не е от добрите. Хайде със здраве.
цитирай
28. universalnite000 - Ре 27
08.06.2010 18:51
Само не разбрах къде тук се споменава за зло и добро ???
А познанието за Кабала е неутрално по своята същност , приложението му вече може да се класифицира като положително или отрицателно , нали ?
цитирай
29. анонимен - Ин и Ян какво означават според тебе?
08.06.2010 19:30
Добро - зло. Истина - лъжа. Плюс - минус. Противопоставени във вечността, като в едната противоположност се заражда другата и обратното. Доброто и злото са едната двойка изобразени чрез този символ.

Ако ти си наясно, че знание като това може да се използва отрицателно, значи си и наясно, че носиш отговорност разпространявайки го. Или не знаеш?
цитирай
30. universalnite000 - Ре 29
08.06.2010 19:41
Един момент , моля - това, как ще се използва едно познание зависи от личната еволюция на ползващия го ;) Ясно е, че ако е по-ниска, той ще го използва за да държи другите в невежество и подчинение . Тук, на Земята безспорно имаме такъв случай - резултатите са налице .
Освен това при възприемането на подобни знания не трябва сляпо предоверяване , а пресяване ....
цитирай
31. анонимен - Личната еволюция не те освобождава от отговорност
08.06.2010 19:55
Поне това е личното ми мнение. А колкото до Кабала, това са магически практики и без значение дали могат да се използват по-добър или лош начин, човек, бидейки несъвършен не е застрахован от грешки. Тези неща не са за него. А според преданията знанието от Кабала ни е предоставено от падналите ангели, така че това се смята за бунт срещу Бога.
цитирай
32. universalnite000 - Ре 31
08.06.2010 20:00
Нека ти дам един елементарен пример - да предположим, че някой ти поиска брадва с обяснението, че иска да си насече дърва . Но вместо това той извърши нещо деструктивно с нея ... тогава пак ли е твоя отговорността, че си му дал брадвата ? Това имах предвид .
А колкото до предаденото от падналите ангели - пак повтарям : това не означава, че трябва тотално да го отречем, както и разбира се да му се доверим. Трябва селекция , другото е отказ от осмисляне !
цитирай
33. анонимен - Кабала не е брадва, ами направо си е ...
08.06.2010 20:19
Кабала не е брадва, ами направо си е бомба :). Това са магически практики и хората, които ги вършат са недолюбвани от Бог, не за друго ами защото не сме дорасли или както ти казваш защото не сме еволюирали достатъчно за да използваме тези неща. А това че са ни дадени от падналите, значи че трябва да ги избягваме, за да избегнем съдбата на падналите, а тя не е лека.
цитирай
34. universalnite000 - Ре 33
08.06.2010 20:43
Като казваш - не сме дорасли, все пак недей да слагаш 100% под един знаменател, това е груба грешка . Смисълът на сътворението е да се поучиш от всичко - дори едно камъче може да те научи на нещо, стига да си с отворени сетива за това ;)
И понеже явно си от търсещите - ще ти кажа нещо от една любима поредица - "Китайски загадки" на Робърт ван Хюлик. В книгата "Загадката на лабиринта" главният герой съдията Ди се среща с един отшелник и започва да го разпитва за интересуващи го неща. Накрая отшелникът казва нещо много интересно :

- Всеки въпрос води до друг въпрос. Вие сте като рибар, който се обръща с гръб към реката и мрежите си и тича да се катери по дърветата, за да лови там риба. Или пък като онзи, дето прави лодка от желязо и пробива дупка в дъното й, а после се надява да прекоси с нея реката. Опитайте се да хванете въпросите откъм добрия край, започнете с отговорите. Един ден така можете да стигнете и до отговора, който ви е нужен .
цитирай
35. анонимен - Благодаря за препоръката. И аз ще ти ...
09.06.2010 12:02
Благодаря за препоръката. И аз ще ти препоръчам една книга, която предполагам си чел, но това никога не е достатъчно. След всеки прочит тя те обогатява по невъобразим начин, въпреки, че е лишена от излишно философстване. Това е Библията. А отговорът от който всички имаме нужда се нарича Исус Христос - Той е пътя и истината, и живота. Какво повече ни е нужно? Кабала? Дзен Будизъм? Кундалини Йога? Египетски мистицизъм? И т.н. НЕ, защото цялото това езотерично познание води началото си от разбунтувалите се ангели, тези които искат да провалят хората пред Бога. Аз се убедих лично в това изучавайки езотериката. Не че това автоматично ще убеди някой друг. Нека всеки да го провери за себе си, аз само искам да предупредя, че има опасност да "продадеш" без да искаш душата си.
цитирай
36. universalnite000 - Ре 35
09.06.2010 12:13
Благодаря ти , успех ти желая . Нео Нула
цитирай
37. анонимен - Нео Нула??? И аз ти желая успех.
09.06.2010 12:20
Нео Нула??? И аз ти желая успех.
цитирай
38. анонимен - Rokimmisp
29.07.2011 02:05
http://owdijfvcnid.com - efdnlwiernf voifientofHot <a href=http://efdincaa.com>dkyubwvfcn</a> Cuplestetedly http://lirwjcnncvuier.com tonoPoult
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3796109
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )