Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 11:02 - Всемирната хармония - инж. Петьо Христов ( част 8 )
Автор: universalnite000 Категория: Други   
Прочетен: 8733 Коментари: 20 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                  19 ключ -  И Дзин

 

    Ще се спра накратко на част от знанието, съхранено в източните учения през вековете. Целта е не да ги разяснявам, а да дам ключ за тяхното разбиране от гледна точка на Закона за Единството. Дао на И Дзин, или Книгата на Промените, се смята за най-древната в Китай и се използва за предсказване или получаване на полезна информация. Твърди се, че И Дзин е извлечена от природата по един привидно лесен начин и е разкрита чрез великата мъдрост и познание на древните китайски философи. Те изучавали и изследвали времето и цикъла на живота.

    Известно е, че император Ци Ши Хуан (221 – 207 пр. Хр.), който е построил Великата китайска стена, създава тиранична обществена система в страната си. Той решава да премахне образованието с цел народът да бъде покорен. През 215 г. пр. Хр. нарежда учените да бъдат заровени живи и унищожени всички литературни и философски произведения. Той обаче запазил една книга – И Дзин, защото се нуждаел от нея за предсказване на управлението си.

    Историята на И Дзин е далеч по-древна, еволюцията на триграмите започва още от първия император Фу Си (2953 – 2838 г. пр. Хр.). Той намерил триграми, които съответстват на природните сили. Така И Дзин се превръща в система, която ползва триграмите и се основава на двойнствеността. Тази двойнственост е изразена чрез Ин и Ян. Различните им комбинации във всяка триграма изразяват определен смисъл, а подреждането на триграмите конкретизира този смисъл. Всяка триграма се състои от три линии една над друга. Тук Ин (женското начало) се изобразява с прекъсната линия, а Ян (мъжкото начало) с непрекъсната линия. Фу Си образува серия от 8 триграми. Забележете, сборът от числата на 2 противоположни триграми винаги е равен на девет, а девет са нивата на Всемира.


image

    Семантично триграмите се свързват с части от тялото, със сезоните, с времето и т.н. На всяка от тях е определено място в посоките на света и е обвързана със символ – небе, езеро, огън, гръмотевица, вятър, вода, планина и земя ; със свойство – жилавост, радост, великолепие, стимул за движение, проникване, улавяне в капан, спиране, покорност ; с животно – кон, овца, фазан, дракон, пиле, свиня, куче и вол.

    Общото название на 8-те триграми е Тай Дзи, а тук е показан пътят на създаването им от двойнствената природа на Тай Дзи.

       ЯН  - ТАЙ ЯН  и  ШАО ИН                               ИН    -    ШАО ЯН  И ТАЙ ИН

( Тай Ян – огън, Шао Ин – дърво, Шао Ян – метал, Тай Ин – вода )

   ТАЙ ЯН  - ЦЯН и ДУЙ      ШАО ИН   -   ЛИ и ЧЖЪН 

   ШАО ЯН   -   СЮН и КАН       ТАЙ ИН    -      ГЪН и КУН

 

     По времето на династия Ся  (2205 – 1766 г.пр. Хр.) триграмата била удвоена и превърната в серия от 64 хексаграми. Хексаграмата е шест линии една над друга и те са комбинация ит две триграми. Това подреждане е било направено по време на династия Шан (1766 – 1150 г. пр. Хр.) – любопитно е, че тогава Знанието се е записвало върху черупки от костенурка. Цар Уен ( 12-ти век пр. Хр. ) първи изяснява значението на всяка една от хексаграмите. Сами разбирате, че в тях вложеният смисъл значително се обогатява и по тях вече ние можем да предсказваме бъдещи събития и да ги тълкуваме.

    Много поколения философи и мъдреци са посветили дните си в развитието на системата И Дзин. Най-известните от тях, с най-голям принос са : Фу Си, цар Уен, владетелят Джоу и Конфуций.

    Изучаването на И Дзин може да отнеме цял живот. Познавайки Закона за Единството разбираме, че И Дзин се занимава с взаимоотношенията на нивата на Всемира, с времето в тях, а оттам и с настъпващите промени.

    В И Дзин се използват хексаграми, защото ние се намираме на шесто ниво от Всемира и ни интересуват промените на това ниво. И Дзин е система, която работи безпогрешно за тези, които я познават. Ако се доверим на правилото “каквото е горе, това е и долу”, развитието на световете във времето е повтарящо се на всички нива. Това са разбрали тези, които са създали системата И Дзин. Тя е една стройна, извлечена от целостта на Мирозданието система и по нея може да се определи с точност, какво и кога ще се случи, независимо какъв период се разглежда – ден, година или век.

   

                             20 ключ – Фън Шуй

 

    Някой си човек на име У (около 2000 г. пр. Хр.) срещнал вълшебна костенурка, а костенурката в Китай била традиционен символ на дълголетие и щастие. Върху черупката й той открил необикновена рисунка от черни и бели кръгчета, които можем да определим с числата от 1 до 9. У започнал да разработва универсална теория на живота, която трябвало да донесе процъфтяване на страната му и да дари поданиците й с дълголетие и щастие. Между особено подредените числа се открива идеално равновесие, тъй като сумата им във всяка посока е еднаква и равна на 15. Тази универсална карта представлява Всемира и всичко живо в него .

 

                                                                         
            

 

                                                                                9

                                                                     4                     2 

                                                       3                      5                    7

                                                                    8                      6

                                                                                1

        
           

    Учените от древен Китай доразвили теорията, според която Всемирът се състои от 5 основни елемента – Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода. Смятало се, че всички природни явления и живи същества са комбинации и взаимодействие от тези 5 елемента. Те си влияят един на друг и са свързани в сложни взаимоотношения. Освен това всеки от елементите е подложен на влиянието на силите Ин и Ян.

    Напоследък Фън Шуй получи голяма популярност у нас. Има Фън Шуй за дома, за душата, за ароматерапия, за свещи и т.н.

    Ключът към системата Фън Шуй, от гледна точка на Закона за Единството е, че в нея се разглежда местонахождението, взаимодействието и взаимното влияние на Първичните сили от 1 до 9. Както тези Сили се развиват във всяко едно ниво на Всемира, така на принципа “kakвото е горе, това е и долу” те се проектират и във вашия дом. Смисълът на Фън Шуй е да даде възможност на всеки от нас да управлява и използва проекциите на тези сили в ежедневието си....

                             




Гласувай:
30


Вълнообразно


1. galatceq - Най-после стигаме до любимите ми ...
29.06.2010 11:45
Най-после стигаме до любимите ми теми. Само ме озадачи тази универсална карта с числата, твърди се, че навсякъде сборът им е 15 , но по крайните диагонали не е така, примерно 9+2+7 е 18 ?! Какво ще кажеш за това ?
цитирай
2. universalnite000 - Ре 1
29.06.2010 11:50
;) Уместна ти е забележката . Нямам възможност да предам точно схемата, както е по книгата . Там в ромба се вижда с линии кои числа дават сбор 15 . Крайните диагонали не влизат в този периметър. Благодаря за наблюдателността ти ;)
цитирай
3. galatceq - :) Така вече е друго. Искам да добавя ...
29.06.2010 11:55
:) Така вече е друго .
Искам да добавя нещо повече за Фън Шуй - основоположник на фън шуй се смята великият Конфуций. Според неговото учение в света съществува сила - ЦИ, свързваща човека с околната среда. Ци в превод означава "дух, енергия", "вселенска жизнена сила". Древните китайци смятали, че драконът създава ци с диханието си. Всичко в света носи в себе си ци: планините, водата, дърветата, камъните, зданията, мебелите и разбира се, хората.
Тази неуловима, вездесъща енергия тече по улиците, пътеките, реките, релсите, стълбите и коридорите, прониква през вратите. Или не тече, препъвайки се в остри ъгли и потъвайки в съборетини или купчини непотребни вещи в дома ни. Всеки път, когато нещо бъде направено по съвършен начин, ци се възражда. Един поет, написал стих, създава ци. Домакинята приготвила чудесен сладкиш, също създава ци.
цитирай
4. universalnite000 - Ре 3
29.06.2010 11:58
Точно така - комбинацията между съзнание, мисъл и форма ;)
цитирай
5. galatceq - Триграмите са много интересни, ...
29.06.2010 12:08
Триграмите са много интересни, означават едновременно няколко неща. Често размишлявам над конфигурацията им !
цитирай
6. universalnite000 - Ре 5
29.06.2010 12:14
:) Ненапразно казват, че един живот може и да не стигне в изучаването им.
Ето какви значения имат триграмите :
Цян - творчество, якост, небе, баща ;
Кун - осъществяване, отстъпчивост, земя, майка ;
Чжън - възбуждане, движение, гръм , първи син ;
Кан - потапяне, опасност, вода, втори син ;
Гън - стоене, непоколебимост, планина, трети син ;
Сюн - намаляване, проникване, вятър, първа дъщеря ;
Ли - съединяване, проявяване, огън, втора дъщеря ;
Дуй - разрешение, радост, езеро, трета дъщеря .
цитирай
7. galatceq - Ин се представя от черното, ян — от ...
29.06.2010 12:22
Ин се представя от черното, ян — от бялото, ин е женското начало, ян - мъжкото. Съединавяйки се, те образуват дао — универсалният принцип, според който човек се съединява с Вселената и който позволява на човека да открие вселената в себе си. Преди хиляди години древните китайци нарекли сенчестата, северната страна на планината ин, а слънчевата, южна страна — ян. Пагодите в началото се строяли, за да създават ян енергия. Символът символизира Вселената, съставена от ин и ян енергии, които непрекъснато си взаимодействат.
цитирай
8. universalnite000 - Ре 7
29.06.2010 12:27
:) Благодаря за допълващото инфо. Всеки път изявяваш любознателност !
цитирай
9. galatceq - Има интересен сайт за Фън Шуй, ако ти ...
29.06.2010 12:31
Има интересен сайт за Фън Шуй , ако ти е интересно : http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://feng-shui-bg.com/img/iczinimage.jpg&imgrefurl=http://feng-shui-bg.com/index.php%3Fpage%3DIdzin&usg=__cLpDKsPSAUhKzOqSiKTnYKkhw2Q=&h=302&w=450&sz=56&hl=bg&start=2&um=1&itbs=1&tbnid=jmiPYEri0LSaXM:&tbnh=85&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3D%25D1%2585%25D0%25B5%25D0%25BA%25D1%2581%25D0%25B0%25D0%25B3%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25BC%25D0%25B0%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DN%26rlz%3D1T4AMSA_enBG307BG273%26tbs%3Disch:1
цитирай
10. universalnite000 - Ре 9
29.06.2010 12:33
:))) Благодаря , както казва Мечо Пух - колкото повече , толкова повече !
цитирай
11. galatceq - И друг линк - http://oceansoul. ...
29.06.2010 12:43
И друг линк - http://oceansoul.truden.com/bookofchanges.htm. Много ли станаха ? ;)
цитирай
12. universalnite000 - Ре 11
29.06.2010 12:46
Децата нямат спирачки :))) . Шегувам се ;)
цитирай
13. анонимен - фън шуй
29.06.2010 16:19
много ми помага в подредбата на дома, всеки трябва да опита.
цитирай
14. universalnite000 - Ре 13
29.06.2010 16:49
:) Благодаря за споделянето.
цитирай
15. liliyanaandreeva - ЗА КИТАЙСКИЯ КАЛЕНДАР
29.06.2010 21:50
КИТАЙЦИТЕ СА УСТАНОВИЛИ, ЧЕ ПЛАНЪТ НА ГРАДА ЗА ЧОВЕШКО ОБИТАЛИЩЕ Е КАЛЕНДАР. АКО ВИДИТЕ КАДАСТЪРА НА ГРАД ПЕКИН ЩЕ ВИДИТЕ,ЧЕ Е ОТ ДВЕ ЧАСТИ: КВАДРАТ - КАЛЕНДАР ЗА ЕНА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА И ПРАВОЪГЪЛНИК(ВЪТРЕШЕН-ТАЕН ГРАД) ,КОЙТО Е КАЛЕНДАР НА ПРЕЦЕСИЯТА НА НЕБЕСНИЯ СВОТ ПО ТРОПИЦИТЕ ЗА ТОЧКАТА НА ПРОЛЕТНОТО РАВНОДЕНСТВИЕ.РАЗГЛЕДАЙТЕ И МОЯ БЛОГ. ТАМ ИМА НЕЩО ПОДОБНО, НО ПО-ПРАГМАТИЧНО И УТОЧНЕНО.
http://Liliyanaandreeva.blogspot.com
цитирай
16. universalnite000 - Ре 15
29.06.2010 22:26
Благодаря за допълнението по темата , ще разгледам блога , който ми препоръчвате .
цитирай
17. ckarlet - Харесвам източните учения, Uni...
02.07.2010 20:37
Харесвам източните учения, Universalnite000, и отново прочетох с интерес всичко публикувано от теб!
Поздрави!
цитирай
18. universalnite000 - Ре 17
02.07.2010 21:35
Привет , ckarlet ! Истина е, че в тези учения има много ключови моменти, които помагат да се осъзнае по-цялостно цялата вселенска конфигурация . Разбира се, във всяко учение има ценни неща .
Поздрави !
цитирай
19. анонимен - kak e
05.07.2010 16:13
universalnite000 написа:
Привет , ckarlet ! Истина е, че в тези учения има много ключови моменти, които помагат да се осъзнае по-цялостно цялата вселенска конфигурация . Разбира се, във всяко учение има ценни неща .
Поздрави !

цитирай
20. анонимен - i tuk li shte zabranish na lubiti...
06.07.2010 10:34
i tuk li shte zabranish na lubitilite da si kazvat mnenieto.ne se li vuzgordiavash.iskam da popitam dali puk zemia 2 ne e za dobrite,koito shte budat spaseni pri katastrofa?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3795567
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )