Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 11:11 - Всемирната хармония - инж. Петьо Христов ( част 9 )
Автор: universalnite000 Категория: Други   
Прочетен: 6432 Коментари: 24 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                     Послеслов

 

    По сравнително най-достъпния и ясен начин се опитах да представя пред любознателния читател Цялостния модел за възникването на Всемира. Умишлено пропуснах множество важни подробности, както и математическия апарат, защото те крайно биха затруднили възприемането на и без това сложния текст. Познанието се постига с помощта на езика и най-важното, като неизвестното се сравнява с известното. Ограничеността на словесния език ме принуди да въведа понятия (Изначална идея, Първична сила, Кръст-промисъл, Огледала, “оглеждане” и т.н.), които освен да са верни, максимално точни, би трябвало да ни отвеждат, да ни “сближават” с кръга на познатото.

    И тъй, в праначалото, в нищото съществува единствено и само Изначалната идея. Преминавайки последователно през рамената на Кръста-промисъл, тя се преобразува, “сгъстява” и така създава първото ниво на Всемира заедно с времето, световете, пространството и явленията. Това са изначалните, “утробните” време, светове, пространство и явления, те имат различни свойства и честота на трептене и нямат нищо общо с познатите от нас. В своето развитие (оглеждане, отразяване и пречупване) в рамената на Кръста-промисъл Първичната сила последователно се преобразува в силите – 1,2,3,4,5,6,7,8,9, а силата 10 естествено се “разпада” на 1 и огледалото 0, на една нова, умалена с 0.1 от стойността си Първична сила, която в своето последвало развитие сътворява второто ниво на Всемира. “Механиката” на този “утробен” и забележителен процес се повтаря девет пъти, до появата на деветото ниво, в което се завършва и окръгля Целостта на проявената вече Изначална идея, на Бог.

    Явлението човек се намира в шестото ниво, и то е познаваемият за нас свят, онзи заобикалящ ни, вече материален и относително безкраен свят, който сме нарекли Вселена. Удивителното и крайно благоприятно за хората е, че единствено разумните същества от това шесто ниво и то само, когато “духът” им се намира в материален носител ( в тленното им тяло), са в състояние да променят своята карма, която не е нищо друго освен ъгъла, под който “духът” пресича рамената на Кръста-промисъл в неспирната поредица от раждане и смърт. Т.е. единствено разумните същества от шесто ниво с помощта на своя разум и воля са в състояние да напуснат самсара , страданието , причинено от несекващите прераждания и да получат просветление, да се приобщят и “разтворят” в светлината на четвърто ниво, в благодатта на това изумително явление.

    В това изложение разгледах и първия физически закон, от който произлизат всички останали. Намирането на всеки следващ природен закон обогатява и дообяснява ИДЕЯТА за противоречивото, двойнствено развитие на Първичната сила. А в основата на това развитие стои Законът за Преобразуването. С помощта на Закона на Единството се помъчих да дам нов смисъл на основните физически величини и понятия, както и да определя тяхната последователност на създаване. Опитах се и да отговоря на основни въпроси като : Кое е първичното –кокошката или яйцето (проблемът за причинно-следствената връзка в Битието) ? Какво е преобразуване и какво е трансформиране ? Какво представляват числата ? Каква е тяхната структура ? Какво представлява пространството ? Начина на преобразуване на времето в пространството и обратното. Какво представлява пространствено-времевия континуум ? Какво представлява времето и има ли имагинерно време ? Как е възможно да се “пътува” във времето, пространството, световете и нивата на Всемира ? Какво представляват световете ? Колко и какви явления има ? Каква е тяхната последователност на създаване ? Какво представляваме ние, хората ? Кой е принципът на създаване на еврейската азбука, защо заложеното древно познание в И Дзин ( Книгата на промените ) и Фън Шуй е действащо и вярно ?

    Законът на Единството разглежда създаването на Битието от гледна точка на Изначалната идея – от горе на долу. Той се основава на принципа “създател- създадено”и описва абсолютната цялост на Битието. Ако искаме да разглеждаме Битието от наша, Земна гледна точка – от долу на горе, от принципа “наблюдател – обект”, за тази цел трябва да се напише нова физическа теория, наречена “Обща теория на илюзията”, началото на която е поставено от Общата теория на относителността на Айнщайн. Тя ще се казва така, понеже където и да се намираме във Всемира, независимо на кое ниво, ние можем да възприемем само нищожна част от Цялото, а за тази наша недостатъчност са виновни и ограничените възможности на сетивата ни. Затова в източния мистицизъм се казва “всичко е илюзия”, и че нашият живот протича в Майя, в особена форма на “сънуване”, на постоянна промяна и изтичане на Битието.

    Колкото и овладян, разумен да е животът ни, той ни се изплъзва, моделиран е от нашето съзнание и така наистина се явява форма на сънуване. Ние се потапяме в самсара, не сме в състояние да се задържим за нещо конкретно, защото сме затънали в постоянната промяна, “наказани” сме от нея и можем да наблюдаваме единствено кармата на нещата – причината и следствието. Всяка причина поражда следствие, което от своя страна се явява нова причина за последващо следствие. Така в личното си битие сме жертва на “ефекта на кокошката и яйцето”, на постоянно изменящата се като подвижни пясъци причинно-следствена връзка. За да удържим разума си, за да се себеосмислим, ние си създаваме привидно вечни ценности – материални и духовни, от които най-трайни са представите за Бога и изкуството. Особено ценно е словото, художествената литература, тази прекрасна дреха, с която обличаме Мирозданието, за да го спрем, за да го направим познаваемо, “вечно” и наше.

    Човек винаги е бил любопитен да научи нещо повече за себе си. За това къде се намира в обкръжаващата го безкрайност, какво го очаква и коя е правилната, окриляща посока, по която трябва да се поеме, защото ние винаги, във всеки миг от краткия си живот в инкарнация сме на кръстопът. Много можем да научим от западния мистицизъм ( понятийно е по-близък до нас ), от тайните на египетската цивилизация, а най-вече от Кабала ( Библията е само малка част от Кабала ) . Смайващо дълбинни познания са заложени в източния мистицизъм – в индуизма, будизма и даоизма. Науката и източният мистицизъм все повече се сближават в идеите си за същностната природа на света. В забележителната си книга “Дао на физиката” световноизвестният физик Фритов Капта казва : “Теориите на атомната и субатомната физика правеха съществуването на елементарните частици все по-невероятно. Те разкриха базовата взаимовръзка на материята, като показаха, че енергията на движението може да бъде преобразувана в маса, и предположиха, че частиците са по-скоро процеси, отколкото обекти. “ . И още : “Същественото обаче е фактът, че и съвременната физика, и древната китайска мисъл смятат промяната и преобразуването за първичен аспект на природата и разглеждат като вторични структурите и симетриите, създадени чрез промените”. И в западния, и в източния мистицизъм, и в последните изследвания на модерната наука ще намерите ясни доказателства за Закона за Единството. Той е общовалиден и един. Защото и знанието е едно .

 

    Край





Гласувай:
18



1. taidzi - Изводът - знанието е едно, казва ...
06.07.2010 11:27
Изводът - знанието е едно , казва всичко. Големите истини се казват с малко думи.
цитирай
2. universalnite000 - Ре 1
06.07.2010 11:32
Абсолютно - есенцията се побира в малко . Надявам се, че ти е било интересно с поредицата :)
цитирай
3. galatceq - :( Жалко - свърши хубавото четиво. ...
06.07.2010 11:39
:( Жалко - свърши хубавото четиво. Но ме обогати ! Допълни някои мои неясноти в цялостната картина .
цитирай
4. universalnite000 - Ре 3
06.07.2010 11:42
По коментара ти си правя извод, че публикацията е била съвсем на място ? :) Радвам се да го чуя :)
цитирай
5. galatceq - Естествено, за пример това с изн...
06.07.2010 11:50
Естествено , за пример това с изначалната идея и заложеното противоречие ! От него произтича и самсара . Кръговрата на душата ;)
цитирай
6. universalnite000 - Ре 5
06.07.2010 11:56
:)) На Изток са формулирали по достъпен начин тезите. И е вярно, че просветението идва едва когато се освободиш от чувството за его , т.е. за откъснатост от Цялото ;)
цитирай
7. galatceq - Но никак не е лесно да го постигнеш ...
06.07.2010 12:01
Но никак не е лесно да го постигнеш въпросното освобождение. Може би тук е едно от най-трудните места - училища за целта . Просто си размислям ;)
цитирай
8. universalnite000 - Ре 7
06.07.2010 12:06
Права си - не е от лесните неща, а и ако бе толкова просто - нямаше да има и еволюция , нали ? Все пак както съм споменавал преди - ако осъществим връзка с Висшия Аз , ще имаме далеч по-машабен поглед върху панорамата.
цитирай
9. galatceq - :) Съгласна. Едно обобщение - ние ...
06.07.2010 12:11
:) Съгласна. Едно обобщение - ние решаваме как ще прекараме този период в тяло и дали ще напреднем по еволюционната скала ;)
цитирай
10. taidzi - Заповядайте и в моя блог - http:/...
06.07.2010 12:14
Заповядайте и в моя блог - http://taidzi.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/07/03/zakon-za-karmata-ili-za-prichinata-i-sledstvieto.571433
цитирай
11. universalnite000 - Ре 9
06.07.2010 12:18
Отлично казано :) Поздравления !
цитирай
12. universalnite000 - Ре 10
06.07.2010 12:19
Благодаря ти ! За нов блогър си успял да засегнеш много въпроси с важно значение за повишение нивото на познанието. Поздравления ! :)
цитирай
13. galatceq - Специален поздрав за теб :) ht...
06.07.2010 12:22
Специален поздрав за теб :)
http://galatceq.blog.bg/hobi/2009/12/06/theme-from-silk-road-kitaro.449727
цитирай
14. universalnite000 - Ре 13
06.07.2010 12:24
:)) Супер е, много благодаря . Сега ще разпусна малко ;) ....
цитирай
15. анонимен - Ok, knigata ne moje li da se nameri ? ...
06.07.2010 12:38
Ok, knigata ne moje li da se nameri ? Ne si spomnqm za tova zaglavie !
цитирай
16. universalnite000 - Ре 15
06.07.2010 12:42
Най-откровено - нямам идея, мога да спомена за моя източник : списание "Съвременник", брой 3 от 2004 г.
цитирай
17. monaliza121 - Благодаря ти!
06.07.2010 13:48
Беше ми интересно, но познанията ми в тази област са много скромни за да обсъждам. Сега се обогатиха и благодарение на коментарите на galatceq.
Приятен ден!
цитирай
18. universalnite000 - Ре 17
06.07.2010 13:54
:) За мен е удоволствие да представя такива гледни точки. С тази мисъл се регистрирах и в блога . Сега мога да кажа , че намерих доста приятели , независимо кой колко е осведомен по даден въпрос.
Успешен ден и разчитай, че ще подготвя още интересни материали ! :)
цитирай
19. galatceq - monaliza121 -
06.07.2010 14:14
Мерси за хубавите думи. Аз самата също нямам претенции да знам всичко и се радвам, когато без да съм искала помагам и на други с моите размисли .
цитирай
20. universalnite000 - Ре 19
06.07.2010 14:18
;) Вярно е, че скромността краси човека , но от общуването с теб вече знам , че и ти имаш доста солидни познания. Не е хвалба, а констатация :)
цитирай
21. diana12 - ...
06.07.2010 14:33
Благодаря...
цитирай
22. universalnite000 - Ре 21
06.07.2010 14:38
:) ;) Моля , наистина няма за какво , Диана ...
цитирай
23. анонимен - ;)
06.07.2010 17:12
Е, да.Обаче, свестните днес ги взимат за луди...
цитирай
24. universalnite000 - Ре 23
06.07.2010 17:54
... Не е само от днес ....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3813453
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )