Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2012 10:20 - Силата на интуицията
Автор: universalnite000 Категория: Хоби   
Прочетен: 12235 Коментари: 15 Гласове:
57


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Няма да намерите нито един човек, който да не е изпитал на себе си силата на интуицията. Това е моментално прозрение, мигновен проблясък от знание и озарение, който ни предлага еднозначни решения. И колкото и странно да изглежда, даже незнаейки откъде е дошло решението, ние вярваме в него, разчитайки на своите вътрешни усещания за Истината.

image

   Именно – вътрешните. И това не е случайно. Интуицията е способ, който изхожда от нашето разбиране за света , от нашето възприятие на обкръжаващата действителност.

   Според Юнг интуицията е една от 4-те психични функции. Последователите му Къртши и Бейтс са считали, че хората, притежаващи активна интуиция принадлежат към авангарда на културата. Те се стремят към компетентност, ефективност във всичко, и въпреки това възприемат всяка работа като игра.

   Хора, владеещи активно интуицията, решават нови и сложни проблеми, прекарвайки ги през своето вътрешно виждане за реалността. Те се отъждествяват с проблема, одушевявайки го, “впръсквайки” в него от своята жизнена сила, създавайки по този начин живо същество, което живее по свои закони самостоятелно. И наблюдавайки развитието на събитията на одушевения процес в имагинерната реалност, ние можем да отбелязваме знаците, които ако бъдат осъзнати и пренесени в реалния свят, могат да ни укажат нови решения и възможности. Но как да ги уловим ? Как да разберем какво иска да ни подскаже интуицията ?

   За да работим ефективно с интуицията е нужно да осъзнаем, че интуитивното мислене не може да е самоцелно. Това е само инструмент за достигане на всякаква цел, която сме си поставили. Формулата “ Само да овладея интуицията и всичко ще е наред” тук не работи. Нали ние владеем интуицията от самото си рождение. Тя работи винаги и при всички. Нужно е просто да се научим как да я използваме по предназначение, и тогава тя ще е най-добър помощник в живота ни.

   Така че какво е това интуиция и как да я използваме ?

   За да отговорим на този въпрос е добре да си припомним, че ние притежаваме два метода за възприятие на реалността – интуитивен и логически. Доста често те се конфронтират помежду си. Логиката отхърля интуицията, интуицията мачка логиката. Но може да ги научим и да работят съвместно , в един впряг. За да не става както в приказката “орел, рак и щука”.

   Много често логиката не се доверява на интуицията, понеже много хора се боят от внезапно дошлите знания. Но достатъчно е да повярват как се появяват нови възможности и нестандартни решения, помагащи за достигане на поставената цел.

   За да няма конфронтация между логиката и интуицията е нужно поотделно да им се оформи поле на дейност, в което те ще работят. Смисълът от работата на интуицията е в това да обобщи информацията, събрана от нас по всякакви начини. Ние дори не си представяме какъв обем информация получаваме всяка секунда ! Но осъзнаваме много малко. Ето например – сега четете този текст. А кой от вас осъзнава допира на дрехата до тялото си ? Или изобщо какво осъзнавате в този момент ? Където е насочено вниманието ви – това и осъзнавате. Интуицията работи едновременно с целия обем информация, постъпваща у нас от външния и вътрешния свят. Тя е способна за нула време да обработи и обобщи огромно количествo информация и да ни даде решения, неизискващи доказателства. Изведнъж ние знаем какво и как да направим и сме уверени , че това е правилно.

   И тук към действие пристъпва логиката. Тя проверява решението на интуицията и ако крайният резултат не е от съзнателна опитност, то тази част от личността ни ( ако не е достатъчно тренирана ) най-често отхвърля решението, предложено от интуицията.

  Да се върнем към полето на дейност за всяка част от нашето мислене. В този смисъл интуицията е стратег , а логиката – тактик.

   Интуицията е генерализатор, а логиката – специалист . Интуицията – главнокомандващ , логиката – войник. Интуицията – директор на предприятие , логиката – технолог. Интуицията посочва линия за действие , логиката решава как и кога да се осъществи. Представете си какво би било ако изведнъж технологът се възпротиви да изпълни зададената задача. Всичко ще полети в ада и нищо няма да осъществим. Именно във взаимодействието на логиката ( като линеен фактор на мисълта ) и на интуицията ( като обобщаващ фактор ) се крие възможно най-ефективния резултат.

   За интуицията е важна всичката информация. Както положителна, така и отрицателна. От целия обем на информация тя е способна да отсее главните положителни моменти, които водят до оптимален резултат. И недейте се намесва в работата й със свои мисли и разсъждения ! Просто се отпуснете и наблюдавайте какво става. Наблюдавайте знаците, картините и образите.

   Поради това при работа с интуицията сме длъжни да се опрем на нейната мъдрост и умение да обработва паралелно огромни масиви информация, отделяйки от тях най-същественото, което отговаря за поставената задача. И ако при вашата заявка за най-ефективно иползване и разпределение на силите относно вашето начинание възникне образ на банан – не се смущавайте, то е нужно за интуицията, макар за логиката да изглежда несмислено. Просто позволете на стратега си да обобщи и сортира информацията , след което да избере оптимално решение.

   От друга страна ние сме длъжни при работа с интуицията да се научим как да разшифроваме тези предложени ни от нея образи. Понякога те са конкретни , а друг път – неясни и мъгливи. Но независимо от това, всички образи и знаци имат голямо значение за успешното решение. И опитвайки се да ги разшифроваме с помощта на логиката , често пъти не успяваме.

   Поради това, при търсене на значението на някой образ слeдва да се обърнем към своите вътрешни усещания. И тогава всичко идва по местата си. Естествено идва озарението и ние за пореден път се пляскаме по челото с възгласа “Как не съм го обмислил по-рано !” Забележете, че тук думата “обмислил” има своен смисъл. Какво правим, когато мислим ? – Отговорът е прост : избираме с помощта на логичната част способи за анализ на информацията. И правим това линейно с помощта на формулата “ ако – тогава “. Логичното мислене от гледна точка на енерго-информационния обмен представлява двойнствен модел за търсене на възможности. Приблизително може да се изобрази като верига от логически блокове ДА – НE.

   Но интуицията – това не е способ за мислене , а за търсене на оптимален резултат по формулата на паралелна обработка на огромен обем информация.

   Ако в първия случай процесът “обмисляне” е линеен , то във втория е многоизмерен по сбор и обобщение на информация според определени признаци. А най-интересното е, че тази информация , която не е взела участие в този момент, бива използвана от интуицията в бъдеще. Т.е., не се изхвърля като ненужна , а се складира в безсъзнателното до “по-добри времена”.


   Интуицията работи със символи, които играят ролята на подсказка. Те ни помагат при вземане на точно решение. Тези подсказки изглеждат по-скоро като алегория. Все пак на малцина ще им дойде в главата , че розовият цвят, който поливате и той изведнъж разцъфва може да означава ваш бъдещ успех с полагане на малко усилия. И само от вас зависи какво ще вложите в символа на розата .

   И така – интуицията е най-мощния инструмент, който може и е нужно да ползваме. На това можем да се научим. Или просто да си спомним как сме го правели в детството, когато логиката е била недостъпна за нас. Децата са интуитивни по рождение. И нищо не ни пречи да обединим у себе си мъдростта на интуицията ( заложена ни изначално ) и силата на логическото мислене ( което сме научили ) . Всички козове са в нашите ръце, понеже сега, като възрастни хора осъзнаваме много повече, отколкото преди. И съзнателно обединявайки тези 2 мощни инструмента – да достигнем нови успехи в живота и самореализацията.

       По материали от Интернет



Гласувай:
57



1. krivoshapkova - За интуицията и интуитивното мислене
22.08.2012 11:09
Този въпрос е обект на изследване още от началото на миналия век , че и по- рано. По него са работили Айнщайн, Поанкаре, Дж. Брунер, В.Н. Пушкин,Пойа,У.Р. Ъшби,Тюринг, представителите на Вюрцбургската школа и много още математици, психолози, които са проучвали и са изследвали човешкото мислене и най- вече появата на евристики- откритие на идея, решение на задача чрез "инсайт". При интуитивното мислене отсъстват ясно определени етапи, ситуацията / проблемът/ се възприема компактно. Решението идва изведнъж, но е плод на неосъзната апробация на множесто модели за решение. Всъщност системата от информация се самоорганизира и комбинира всички елементи на проблемната ситуация - видими и латентни- по нов начин. Това е откриване на нови връзки в по- рано получена информация /Хосе Делгадо/.
цитирай
2. universalnite000 - Ре 1. krivoshapkova
22.08.2012 11:57
Интуитивното познание няма нищо общо със законите на логиката. Логическият извод е основан на сбор от информация, на анализ на факти и установяване на причинно-следствени връзки. Интуицията веднага ни подсказва готовия отговор. Първата мисъл е най-важната. Това положение отдавна се е превърнало в народна мъдрост и е станало пословично.
цитирай
3. yotovava - Всички козове са в нашите ръце
22.08.2012 15:35
това е истината.
цитирай
4. mmmmmmmmm - Първата мисъл е най-важната!
22.08.2012 18:20
В това не еднократно съм се убедила!
Винаги това е правилния отговор.
цитирай
5. ok3223 - Звучиш доста неясно...
22.08.2012 20:34
НЕЩО НЕ СИ ЯСЕН.Интернет дава информации и рядко знание в дълбочина
Интуицията се базира на натрупания опит и знания(така казват учени), които ние получаваме като наследство от нашите предци на генно и на подсъзнателно ниво, които в някой моменти критични и важни за нас, изплуват в съзнателен подтик и внушение в нашето съзнание, силно затруднено при решаването на труден въпрос.
Някой и нещо като че ли ни казва под сурдинка, направи това, а не онова, че ще сгрешиш...
И ако не послушаме този някой или нещо(опита на предците складиран в нашето подсъзнание), често след години, след много години разбираме, осъзнаваме....че, ако бяхме послушали този глас
нещата са щели да се развият много по- благоприятно за нас.
Те на това нещо някой му викат ИНТУИЦИЯ..
цитирай
6. diadokolio - Много полезно!
23.08.2012 07:40
Добро да е утрото Ви,
Благодаря Ви, за насочващата ни към нас си тема!
Много се борих, че логиката ми е достатъчна, но живот бе по- силен.
Започнах с описване, на необичайното, проверявах го и откривах грешките, че съм пренебрегнал вътрешния подтик.
Подредих ги, научих се, как да ги разчитам и да им се подчинявам.
Не е лесно, но си заслужава отделените месеци.
Приятен и добротворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
7. ramus - като евристик
23.08.2012 08:46
да напиша нещо от първо лице.
Има огромно неразбиране по въпроса за интуицията в множеството поп и чалга канали на народните митове и легенди. Всички пишат и дъвчат разни думички, и сами си копи-пастват мисли и образи едни други.
Идеята че "първата мисъл е най-важната" и била "правилния отговор" е наивна, но популярна заради това, че се споделя от повечето дамски представители на човешкия род. Но интуиция е сложно и дълбоко психично комплексно явление. Колкото и да е изучавана, в цитираните в първия коментар имена и фактология, няма никаква яснота кое, какво, как и защо е. Няма никаква коцептологична рамка, защото тия явления излизат далеч отвъд насадените парадигми с които се работи днес. Дори не е ясно кое и какво е МИСЛЕНЕ и МИСЪЛ. Няма и яснота само по себе си що е то ИНТУИЦИЯ, няма и как да се реши кое е "интуитивна мисъл".
Като психично явление ИНТУИЦИЯТА е слабо изучена, защото не се поддава на контрол, и според треадиционните научни постулати за "научност" , над нея няма контрол и повторяемост, за да се дефинират ясно и точно параметрите на явлението. Освен това най-голямата слабост на сегашната научна парадигма е именно никаквото или слабото познаване на САМИЯ СУБЕКТ. Субекта - като център, основа, генератор и потребител на идеи, информация, воден от потребностите на неосъзнато и затова социално същество.
Изгонването на СУБЕКТА от днешната познавателна парадигма е най-генералната грешка и води днешното познание до все по-голяма бъркотия. Но на фона на несъзнателното средностатистическо ниво на днешното човечество, това е напълно естествено.
И по темата да кажа - за да си евристик е нужно самопознание. Наличието на т.н. КОМПЛЕКСНО мислене е една от стъпките и етапите през които се минава. В този тип на вътрешна саморефлексия, самоотпадат множество от проблемите с които се занимавате и изнасяте с горния текст и ИНТУИЦИЯТА е нещо далеч отвъд представата за нето. Нищо че е явление, но както и дежа-вю - е далеч отвъд периметъра възможното за представност.
цитирай
8. universalnite000 - Ре 5. ok3223
23.08.2012 09:07
"Интуицията се базира на натрупания опит и знания(така казват учени), които ние получаваме като наследство от нашите предци на генно и на подсъзнателно ниво" - сериозно ли им вярваш на тези , които го твърдят ?
цитирай
9. universalnite000 - Ре 6. diadokolio
23.08.2012 09:12
:) Привет !
Благодаря , че споделяте това . Не е лесно , но е полезно . Поздрави !
цитирай
10. universalnite000 - Ре 7. ramus
23.08.2012 09:19
:) Добро утро ! Повече от ясно е, че с един текст е невъзможно да се обясни не само интуицията , а каквото и да било . Би трябвало да е очевидно, че той е просто една насока към темата , която при желание всеки може да започне да изследва . Разбира се е необходимо да бъде изявен "търсача" , който не се задоволява с първото му попаднало обяснение ;)
Колкото до репликата за "първата мисъл е най-важната" и била "правилния отговор" - да, така е , лично съм го установил за себе си с достатъчно опити в ежедневието .
цитирай
11. universalnite000 - Ре 3. yotovava , 4. mmmmmmmmm
23.08.2012 09:20
:) Благодаря за мненията , хубав ден !
цитирай
12. ramus - Ре 10.
23.08.2012 12:11
- текста горе не дава никаква задълбочена насока. Той подава просто една доста елементарна гледна точка на някой си и в блога ви присъства с КОПИ-ПАСТ.
Това е общопопулярен текст за общопопулярно ползване, каквото се пише и дъвче тук в БЛОГ.бг. Поп-сайт, за поп-блогове, за поп-ниво. Никога не съм разбирал докрай хората за които тази култура и ниво за напълно достатъчни за живота им, но това е съвсем друга тема...

- никога не е можело "всеки" да изследва. Нито е в "МОЖЕНЕТО", нито е до "всеки". Моженето е една психична проекция, съвсем друго е "изпълнението и правенето". Но пък и те могат да се заместят с "проекции", както е във всички игри.

- Никога нищо сериозно не е ставало с "желанието за него". Сериозните и дълбоки неща никога не се предпоставят с желанията като мотив. Нито с любопиството. Те са за хората-деца. И заради това е детския матричен свят е така величано "желанието". А всъщност е нищо... детски празен, но шарен балон. От децата за децата, в детския им свят...
Между другото всеки от четящите всичко това, си ползва свободно думичката ЖЕЛАНИЕ, но въобще не е наясно в дълбочина за нейния пълнеж - каква е, коя е, защо е, как става, откъде тръгва, кое е значението й, на какво е израз...??? И това не е единствената думичка, за която общото популярно ниво няма никакво същностно разбиране. Но пък за такова ниво не е необходимо каквото и да било от "същностните" неща. Те така или иначе за това ниво присъстват само като "игри" и думички...

- същинския Изследовател не е просто търсач.
Никой търсач не може да е евристик. Няма как. Не защото имам лично отношение по въпроса, а заради дълбокото ми разбиране за него. Евристиците имат нещо, което много ги различава от стандартната социална личност. Това е високото ниво на самосъзнание. Именно заради това за мен е изключително просто обобщението, че никой изследовател не се интересува от обясненията за това, което изследва. Те са само преходни инструменти, но нищо повече.
Никое обяснение не е това, което обяснява. Няма как да бъде, няма и защо.
За един ЕВРИСТИК относителността и условността на което и да е обяснение, модел, концепция е нещо естествено и не се търси "истина". Борави се с приближения, коефициенти на адекватност, вероятности и възможности. В комплексните модели няма дуалности и противоположности, отпадат популярните линейно-последователни разбирания, поради неадекватността и ограничеността им.
Никой ЕВРИСТИК не си прави наивните илюзии за истина. Самото понятие ИСТИНА е смешно и популярното разбиране за него издава обикновено невежество. И е просто поредния от социалните митове, а всъщност са просто КОНСЕНСУСНИ групови договорки. Както е и всяка парадигма, сменяща се със всяка нова колективна психична договорка, наречена общо 'КУЛТУРА'.

- И последно: Да пуснеш нещо КОПИ-ПАСТ е едно, а да сложиш нещо от собствения си опит, осмислен, есенциран, вникнат, експериментиран - е съвсем друго. Естествено че второто никой не го предпочита по съвсем елементарни причини и всички предпочитат да се крият зад цитати на някой, от някога и отнякъде си. Важното е да си върви популярното колело в социалната игра на взаимни ролеви раздумки.
Сериозните задълбочени хора правят нещо, което ги отличава от останалите. Това е че са свързани, интегрирани - първо ОТВЪТРЕ, във вътрешния си свят - ТЕ и ЖИВОТА СИ, в едно. И заради това като направят нещо - те са ПЪЛНИ и след всяко правене, говорене, мълчание или мислене - те вече не са същите...

Това да се подават популярни материали за едно или за друго - си е просто забавление на някой си в посока да се изживее доколкото може месиански, на нужен и значим, на важен и стойностен за "други". И в един типичен социален игрови контекст, веднага се намират и съответните "потребители". Минават четат си, тук-там драснат... и денят си минава. Идва друг... и отново... Както във виртуала, така и в реала.
Битието не се свежда до любопитни нито куриозни информации, които при вас минават за "духовни" за това или онова. В тия се чешат само обикновените любопитковци(ки). Явно съвсем друга е насоката, посоката, целите... Не че са толкова трудни за дефиниране.

Разбира се - това са само някакви си формални и ментални обобщения на един обикновен евристик...
цитирай
13. universalnite000 - Ре 12. ramus
23.08.2012 13:05
:) Едно не разбирам - защо се правиш на по-глупав, отколкото си ? Смяташ ли сериозно , че твоите думи в коментарите имат нужната тежест , с която да покажеш че си ЕВРИСТИК ? Или факта , че си забранил коментари в твоя блог трябва да ми говори нещо ? Високото ниво на самоосъзнаване включва ли ярка демонстрация на поглед "отвисоко" , както съм срещал при други твои коментари ? Да, забравям , че ти говориш само от "своя опит" . Ако наистина те интересува и моя такъв - имам постинги , където съм споделял от него . Всичко добро от мен !
цитирай
14. ramus - говориш си със себе си
23.08.2012 18:04
"...дали някой "разбира" (или се "прави")... кой да го каже...
Аз вървя през света... и усмихвам се даже..."
==================
лека трансформация на текст от песен на Васко Найденов.
Това, вместо подпис и поздрав.
Всичко е написано и не са нужни никакви първосигнални реакции. Ако претендираш за разумност, за този, който искаш да се представиш - поне се изиграй на разумен и не търси никъде в мен лично отношение. Отдавна няма нито на, или пред кого, за да се доказвам или показвам, за да е нужна демонстрация.

Ние с теб живеем в качествено различни светове, защото самите ние сме много, много различни. Ти виждаш по-скоро прилики, но това е заради пристрастието.
Както се вижда на мен различията не ми пречат по никакъв начин. И според разума, няма смисъл да реагираш, когато до теб стига ехото от "друг" свят. Разумно е ако ти се отдава възможност, да се възползваш от нея, вместо да й реагираш първосигнално.

Мисля, че е изключително проста причината защо съм забранил коментарите в моя блог. И между другото там е написано защо. Ако не си го прочел, тогава отпада и коментара.

Често изглеждам от странен до груб в отношенията си - а съм само прям и директен, другите варианти за мен са лицемерие. Не слугувам на никакви навици, сантименти, възпитания или маниерности и не ме интересуват. В думите ми има проста менталност - но е за тия, които са в нейно съответствие. И макар и много, много, много рядко... такива изплуват сякаш "случайно". Не ги търся... нито заради това пиша всички тия букви. Просто съм това - и на живо и насън и виртуално - АЗ СЪМ ЕДИН, нямам маски, лица, роли или герои, нямам идоли или авторитети, не вярвам не се доверявам - не ми е потребно... и още много други неща съм... които не се срещат в "този свят. Моя свят не е някакъв "отгоре"... просто е някъде "ОТВЪД" или пък "ОТСТРАНИ", но няма възможност, нито е нужно сравнение или съпоставки.

За край - проверих кой си, ти се написа, написах в замяна сериозни неща.
Нямам отношение, просто изследвам.
успех!
цитирай
15. universalnite000 - Ре 14. ramus
23.08.2012 22:43
:) Благодаря ти , г-н Румен Атанасов ( ramus ) , попътен вятър и за теб в изследванията и проверките .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3813662
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )