Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2012 10:22 - НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ОСНОВНО ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА НАУКАТА
Автор: universalnite000 Категория: Хоби   
Прочетен: 13944 Коментари: 18 Гласове:
49


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   В наше време един от най-добрите инструменти, които ние използваме за изследване на непознатите аспекти на реалността, е науката. И все пак, когато дойде време за обясняване на психичните и духовните измерения на човешкия опит, науката в основни линии непрекъснато се проваля. Очевидно, ако науката иска да постигне напредък в тези области, необходимо е тя да претърпи основно преструктуриране, но какво по-конкретно би могло да включва то?
   Очевидно първата и най-необходима стъпка е да се приеме съществуването на психични и духовни феномени. Уилис Харман, президентът на Института за духовни науки и бивш старши научен сътрудник в Станфордския международен изследователски институт, смята това приемане за решително важно не само за науката, но и за оцеляването на човешката цивилизация. Освен това Харман, който е писал много за необходимостта от основно реформиране на науката, е изумен, че това приемане все още не е настъпило. „Защо ние не приемем, че всеки клас преживявания или феномени, които са били регистрирани и съобщавани в течение на вековете и в различни култури, имат валидност, която не може да бъде отречена?", казва той.
   Както споменахме, поне част от причината е отдавнашното предубеждение, което западната наука има срещу такива феномени, но проблемът не е толкова прост. Да вземем например спомените за минали животи на хора, поставени под хипноза. Дали това са действителни спомени за минали животи, или не, все още предстои да бъде доказвано, но си остава факт, че човешкото несъзнавано има естествена склонност към пораждане най-малкото на привидни спомени от предишни прераждания. В общи линии, придържащата се към общоприетото психиатрична общност пренебрегва този факт. Защо?
   На пръв поглед отговорът е, защото повечето психиатри не вярват в такива неща, но нещата не стоят непременно по този начин. Психиатърът от Флорида Брайън Л. Уейс, завършил Йелския факултет по медицина и понастоящем водещ психиатър в медицинския център „Маунт Синай" в Маями, казва, че от момента на публикуването на неговия бестселър Много животи, много учители през 1988 г. - в която той разказва как се е превърнал от скептик в привърженик на прераждането, след като един от неговите пациенти започва да говори спонтанно за своите животи, докато е под хипноза - той бил засипан с писма и телефонни обаждания от психиатри, които му казват, че те също са тайни привърженици. „Аз мисля, че това е само върхът на айсберга - казва Уейс. - Има психиатри, които ми пишат, че те практикуват регресивна терапия от десет-двадесет години насам в частните си кабинети, и „моля те не казвай на никого, но...". Мнозина са благоразположени към нея, но не искат да го заявят."
   По същия начин, когато в един скорошен разговор с Уитън го запитах дали смята, че прераждането ще става все по-приеман научен факт, той отговори: „Аз мисля, че то вече е. Моят опит показва, че ако учените са прочели литературата по въпроса, те вярват в прераждането. Данните са просто толкова убедителни, че действително е най-естественото да се появи интелектуално одобрение и съгласие."
   Мненията на Уейс и Уитън изглежда са породени от един скорошен обзор на психичните феномени. След като биват уверени, че техните отговори ще останат анонимни, 58% от 228 психиатри, които отговарят (мнозина от тях са ръководители на катедри и декани на медицински факултети), казват, че според тях „едно разбиране на екстрасензорните феномени" е важно за бъдещите дипломанти по психиатрия! 44% признават вярата си, че екстрасензорните фактори са важни в лечебния процес.
   Така изглежда, че страхът от осмиване може би е също толкова, ако не и по-голям препъникамък от неверието за подтикването на научната върхушка към това да започне да разглежда екстрасензорните изследвания с дължимата сериозност.    Необходими ни са повече проправящи пъртина хора като Уейс и Уитън (и десетки хиляди други смели изследователи, чиито работи бяха обсъждани в тази книга), за да станат публични техните лични убеждения и открития. Накратко, необходим ни е парапсихологичен еквивалент на една Роза Паркс.
   Друг признак, който трябва да бъде част от преструктурирането на науката, е разширяването на дефиницията за това, какво съставлява едно научно доказателство. Екстрасензорните и духовните феномени са играли значима роля в човешката история и са спомогнали за оформяне на някои от най-фундаменталните аспекти на нашата култура. Но тъй като не е лесно да бъдат уловени и изследвани в лабораторна среда, науката е склонна да ги пренебрегва.
   Още по-лошо е, че когато те са изследвани, често пъти най-маловажните аспекти на феномените са изолирани и каталогизирани. Например едно от няколкото открития относно извънтелесните пътешествия, смятани за валидни в научен смисъл, е че мозъчните вълни се променят, когато извънтелесният пътешественик напусне тялото. И все пак, когато човек чете отчети като тези на Монро, той разбира, че ако тези преживявания са реални, те обхващат открития, които биха могли да имат толкова огромно въздействие върху човешката история, колкото откриването на Новия свят от Колумб или изобретяването на атомната бомба. Действително хора, които са наблюдавали работата на наистина талантливи ясновидци, незабавно разбират, че те са станали свидетели на нещо далеч по-дълбоко, отколкото е предадено в сухата статистика на Р. Х. и Луиз Райн.
   С това не искам да кажа, че работата на Райн не е важна. Но когато огромен брой хора започват да съобщават за едни и същи преживявания, техните разкази за случките също трябва да бъдат разглеждани като важни данни. Те не трябва да бъдат отхвърляни просто защото не могат да бъдат документирани толкова строго, колкото други и често пъти по-малко значими признаци на един и същи феномен. Както казва Стивънсън: „Аз смятам, че е по-добре да се изучи вероятното за важните неща, отколкото сигурното за маловажните."
   Заслужава да се отбележи, че това правило вече е приложено към други по-приемливи природни явления. Идеята, че вселената започва от единична, първична експлозия, или Големият взрив, се приема без въпроси от повечето учени. А това е странно, защото въпреки наличието на убедителни доказателства, които ни карат да вярваме, че наистина е било така, никой никога не е доказал, че това е вярно. От друга страна, ако един изучаващ преживяванията на прага на смъртта психолог трябва да заяви категорично, че сферата, в която пътешествениците от светлина достигат по време на техните преживявания на прага на смъртта, е едно действително друго измерение на реалността, психологът ще бъде атакуван, че твърди неща, които не могат да бъдат доказани. А това е странно, защото има също толкова убедителни причини да смятаме, че това е вярно. С други думи, науката вече приема това, което е вероятно за най-важните въпроси, ако тези въпроси попадат в категорията на „модните неща за вярване", но не и ако те влизат в категорията на „немодните неща за вярване". Този двоен стандарт трябва да бъде премахнат преди науката да е в състояние да започне да прави значими пробиви в изследването на екстрасензорните и духовните феномени.
   Най-решително от всичко науката трябва да замени своята влюбеност в обективността - представата, че най-добрият начин да се изследва природата е да бъдеш отчужден, аналитичен и безпристрастно обективен - с един подход, който включва по-голямо съучастие. Важността на тази смяна е подчертавана от мнозина изследователи, включително Харман. Свидетелства за тази необходимост многократно бяха привеждани в настоящата книга. Във вселена, в която съзнанието на физика влияе върху реалността на една елементарна частица, нагласата на лекаря влияе върху това дали някое плацебо работи или не, умът на експериментатора влияе върху начина, по който работи дадена машина, а имагиналното може да се излива във физическа реалност, ние не можем повече да претендираме, че сме отделени от това, което изследваме. В една холографска и омниктивна вселена, вселена, в която всички неща са част от един безшевен континиум, строгата обективност вече не е възможна.
   Това е особено вярно, когато изследваме психични и духовни феномени и изглежда затова някои лаборатории са в състояние да постигнат впечатляващи резултати, когато правят експерименти за непряко дистанционно виждане, а други се провалят безславно. Всъщност някои изследователи в паранормалното поле вече са сменили подхода си от строго обективен към по-съучастнически. Например Валери Хънт открива, че нейните експериментални резултати се влияят от присъствието на хора, които са пили алкохол, и затова не допуска такива хора в лабораторията си, докато прави измервания. В същия дух руските парапсихолози Дубров и Пушкин откриват, че те по-успешно дублират резултатите на други парапсихолози, ако хипнотизират всички от участниците в експеримента. Изглежда че хипнозата премахва интерференцията, причинявана от съзнателните мисли и вярвания на участниците и помага да се получат „по-чисти" резултати. Макар подобни практики може би изглеждат крайно странни за нас сега, те може би ще станат стандартни действащи процедури, когато науката разкрие още тайни на холографската вселена.
   Едно изместване от обективност към съучастничество (партиципативност) с най-голяма сигурност ще повлияе върху ролята на учения. Тъй като става все по-очевидно, че именно преживяването на наблюдаваното е важно, а не просто актът на наблюдаване, логично е да се допусне, че учените на свой ред ще разглеждат себе си все по-малко като наблюдатели и все повече като преживяващи. Както казва Хартман: „Готовността да бъде преобразен е същностна характеристика на един съучастващ учен."
   Освен това има данни, че някаква подобна трансформация в малък мащаб вече е настъпила. Например вместо просто да наблюдава какво се случва на хората от племето конибо, след като те консумират виното на душата аяуаска, Харнър сам приема халюциногена. Очевидно е, че не всички антрополози биха били готови да поемат такъв риск, но е ясно също, че като става съучастник, вместо просто наблюдател, той е бил в състояние да научи много повече, отколкото би могъл, ако седеше отстрани и просто си водеше бележки.
   Успехът на Харнър показва, че вместо просто да интервюираме извънтелесни пътешественици, хора с преживявания на прага на смъртта и други пътешественици във фините сфери, съучастващите учени на бъдещето ще трябва да изобретят методи да отидат там сами. Изследователите на осъзнатите сънища вече са изследвали и докладвали своите преживявания по време на осъзнатите си сънища. Други могат да развият различни и все по-нови техники за изследване на духовните измерения. Например, макар да не е учен в най-строгия смисъл на думата, Монро е разработил записи на специални ритмични звуци, които според него улесняват извънтелесните преживявания. Той открива също изследователски център, наречен Монро институт за приложни науки, в планините Блу Ридж и твърди, че е обучил стотици хора да правят същите извънтелесни пътешествия, каквито самият той е правил. Дали такива развития са предвестници на бъдещето, предугаждания на едно време, когато не само астронавти, но и „психонавти" ще станат героите, които гледаме по вечерните новини?

"Холографската вселена" - Майкъл Толбът 



Гласувай:
51



1. razkazvachka - Страхотно - тука са събрани интересни идеи от класа.
14.09.2012 11:02
Мисля си, докато чета - за "машината на времето", вградена в човека...
цитирай
2. universalnite000 - Ре 1. razkazvachka
14.09.2012 11:23
:) Привет !
С този коментар ме накара да си спомня, че известният Никола Тесла е имал разработки по т. нар. "ключалка на времето" , в която е "заключен" човек по време на своята инкарнация . И все пак ако знае как , той може да я "отключи" по контролиран начин и да "изживее" други реалности . Поздрави !
цитирай
3. plantagenet - Какво представлява дефакто нау...
14.09.2012 16:04
Какво представлява дефакто науката на учените? Всъщност какво наистина знаят те? Техните познания са ограничени само до кутията, в която са херметезирали един само отрязък от вечността и на базата на него си развиват своите познания. За тях е много трудно да разберат това и поради тази причина се страхуват да приемат нещо различно и извън рамките на тяхната кутия.
В същото време техните познания базирани на ограниченото кутийно пространство са достигнали своят си предел и буксуват на едно място. Поради тази причина те(учените) търсят начини как и по какъв начин да развият своята наука извън кутийното си разбиране. За тях е много трудно да вкарат необятното и вечното в тяхната кутия и да го демонстрират пред материалните люде "око да види - ръка да пипне". На повечето от тях им е пределно ясно, че тази фалшива кутия, която са създали трябва да е съборят и да пренапишат научните си разбирания на базата на общото и необятното, отколкото да херметизират даден участък в една кутия, като науката в момента.
цитирай
4. universalnite000 - Ре 3. plantagenet
14.09.2012 16:21
:) Привет !
Допадна ми това сравнение с ограниченото кутийно пространство :))) За жалост картинката е точно такава , поне що се отнася до институционалната наука ( ти знаеш, че има и неофициална такава, която е доста по-напред в разбирането за сътворението ) . Всъщност не виждам особена разлика между науката за масите и религиите - те са двете страни на една и съща монета , привидно различавайки се...
цитирай
5. svilen75 - Май по-скоро автора на тази статия ...
14.09.2012 20:04
Май по-скоро автора на тази статия му е необходимо основно преструктуриране на лимките в главата. Универсални, май бъркаш науката с псевдонаука, религия и езотерика. Попрочети малко за основите и принципите на науката и после говори. По възможност не глупости.
цитирай
6. universalnite000 - Ре 5. svilen75
14.09.2012 20:25
:) Трогателно е , че си се загрижил за мен .... Достатъчно съм споделял какво ми е мнението по въпроса, за да се повтарям отново - няма смисъл .
цитирай
7. nerez - физик
15.09.2012 07:05
Истината за духовния свят е описана в Библията! Лично съм имал свръхестествени преживявания доказващи това! Всичко останало са заблужденията на дявола - прераждане, извънземни и т.н. Който иска нека захапва тази въдица, но това че е атрактивна, не значи че е вярна!
цитирай
8. asthfghl - ...
15.09.2012 10:17
> И все пак, когато дойде време за обясняване на психичните и духовните измерения на човешкия опит, науката в основни линии непрекъснато се проваля

Може би защото науката работи с доказателства, а не просто догадки, изсмукани между пръстите.

> първата и най-необходима стъпка е да се приеме съществуването на психични и духовни феномени

Пак ще кажа, науката не "приема" на "вяра" съществуването на каквото и да е. Първо трябват проверими доказателства. Хипотезите трябва да се тестват постоянно и да действат безотказно ВСЕКИ ПЪТ. Ако дадена хипотеза не издържи дори ЕДИН тест, то тя е грешна и трябва да се преразгледа.
цитирай
9. universalnite000 - Ре 7. nerez
15.09.2012 10:42
:) За удобство ( може би ) пропускаш да кажеш, че тази книга е пренаписвана доста пъти , а и в началния неин вариант е имало текстове за прераждането ....
цитирай
10. universalnite000 - Ре 8. asthfghl
15.09.2012 10:45
:) Смешно е да ми говорят за проверими доказателства, когато самите изследващи не са направили нищо по въпроса . Например аз съм излизал от физическото си тяло съзнателно и знам ( а не вярвам ) че това е възможно ! Как да не се засмея после на такива , които твърдят , че това било невъзможно ... Но както се отбелязва в статията - има вече повече непредубедени учени , които "проглеждат" отвъд втълпените представи .
цитирай
11. penchoan - До 20 век научните открития са се ...
15.09.2012 10:53
До 20 век научните открития са се правили в лаборатории или сред природата. Всяко откритие се е доказвало след опитна проверка. В началото на 20 век учените започнаха да се интересуват от проблемите на вселената и в науки като физика, астрофизика масово навлязоха фалшиви теории, които не могат да намерят опитно потвърждение. С други думи теории като Теория на относителността, за Големия взрив, за термоядрен синтез в звездите, за черните дупки и някои други са съшити с бели конци и представляват дял от фантастиката, а не от науката. Всички те ще бъдат изхвърлени от учебниците в недалечно бъдеще.
цитирай
12. universalnite000 - Ре 11. penchoan
15.09.2012 11:02
:) Много теории чакат ред за изхвърляне по мое впечатление ...
цитирай
13. asthfghl - 10.
15.09.2012 12:06
> Смешно е да ми говорят за проверими доказателства, когато самите изследващи не са направили нищо по въпроса

Смешното е, че ти очакваш някой да докаже несъстоятелността на твоето твърдение. Логиката не действа по този начин. Когато ТИ изказваш твърдение, ТИ имаш задължението да намериш доказателства за него. А не някой друг да се опитва да доказва обратното.

Аз твърдя, че около Земята кръжи един вълшебен чайник. Хайде, докажи ми, че НЕ е така. Не можеш, нали?

> Например аз съм излизал от физическото си тяло съзнателно и знам ( а не вярвам ) че това е възможно

Науката не работи с "вяра". Всъщност процесът на "peer review" е именно обратното: когато изкажеш хипотеза и представиш потвърждаващи я свидетелства, множество други учени правят всичко възможно да я разнищят и да намерят и най-малкия пропуск в нея. И НЕ вярват, докато не се потвърди.

Това, за което ти говориш, не е наука, а религия.

Непредубедеността е условието, при което науката може да работи. Това, че има предубедени учени, не означава, че няма и такива, които съвсем добросъвестно изследват всяка хипотеза и при наличието на свидетелства в нейна подкрепа са готови да я изследват още по-задълбочено. Само защото ти предпочиташ удобно да ги игнорираш, не означава, че не съществуват.

> такива , които твърдят , че това било невъзможно

Само дето никой тук не е твърдял, че е НЕвъзможно, поне не и аз. Единственото, което попитах, е: имаш ли доказателства. Ако беше си направил труда да вникнеш какво ВСЪЩНОСТ ти се говори, нямаше да изпадаш в подобни нелепи ситуации, при които да си изграждаш изкуствени аргументи, които да приписваш на опонента си, за да можеш удобно и лесно после да ги обориш.
цитирай
14. asthfghl - 11.
15.09.2012 12:11
> С други думи теории като Теория на относителността, за Големия взрив, за термоядрен синтез в звездите, за черните дупки и някои други са съшити с бели конци и представляват дял от фантастиката, а не от науката. Всички те ще бъдат изхвърлени от учебниците в недалечно бъдеще.

С това свое съждение единствено демонстрираш тоталното си невежество. Цялата съвременна технология се основава на тези физически факти, без Теорията на Относителността сега нямаше да има GPS-и, без Теорията за Електромагнетизма сега нямаше да имаш ток и интернет, без Теорията за Термоядрения Синтез сега нямаше да има АЕЦ. Тези неща се потвърждават всеки ден и всяка минута, а най-жалкото е, че все ще се намерят заблудени пещерняци или шамани, които са по-склонни безрезервно да вярват на теории на конспирацията, отколкото да излязат навън и да се огледат около себе си и да осъзнаят, че вече не живеем в Каменната ера или в Средновековието.
цитирай
15. svilen75 - Универсални, излизал си съзнат...
15.09.2012 12:48
Универсални, излизал си съзнателно от физическото си тяло ... хммм ... а доказателства??? Научни доказателства??? Ако не ти е ясно що е то научно доказателство ще се опитам да ти дам едно опростено обяснение: това е да докажеш по теоретичен, не по емпиричен път този процес. Или иначе казано - да разкриеш неговия механизъм. Ако го направиш, то ти обещавам, че ще получиш нобелова награда. Но дотогава си оставаш клиент на едни специализирани медицински кабинети ;)
цитирай
16. universalnite000 - :) Вместо да преливаме от пусто в празно - по-добре да ви разкажа една притча :
16.09.2012 18:35
Една проститутка, най-прочутата атинска проститутка, веднъж отишла при Сократ. При него имало няколко души, само няколко души и Сократ им говорел. Проститутката се огледала наоколо и казала на Сократ:
- Защо? Защо такъв велик човек като тебе, а те слушат само няколко човека? Мислех си, че цяла Атина се е събрала тук! Освен това не виждам най-почитаните, най-уважаваните - политиците, свещениците, интелектуалците - не ги виждам тук. Какъв е проблемът? Ела, Сократ, някой ден в моята къща - ще ги откриеш да се редят на опашка!Сократ отговорил:
- Права си - понеже задоволяваш универсалните нужди - а аз не. Привличам малцина, малцината избрани. Останалите не могат да усетят моя аромат. Те бягат! Дори и да ме срещнат, ме отбягват. Страхуват се. Ароматът е съвсем различен - казал Сократ.
Проститутката трябва да е била много интелигентна. Погледнала Сократ в очите, поклонила му се и казала:
- Сократ, приеми ме за едни от твоите приятели - и никога не го напуснала.
цитирай
17. penchoan - > С други думи теории като Теория ...
17.09.2012 02:36
asthfghl написа:
> С други думи теории като Теория на относителността, за Големия взрив, за термоядрен синтез в звездите, за черните дупки и някои други са съшити с бели конци и представляват дял от фантастиката, а не от науката. Всички те ще бъдат изхвърлени от учебниците в недалечно бъдеще.

С това свое съждение единствено демонстрираш тоталното си невежество. Цялата съвременна технология се основава на тези физически факти, без Теорията на Относителността сега нямаше да има GPS-и, без Теорията за Електромагнетизма сега нямаше да имаш ток и интернет, без Теорията за Термоядрения Синтез сега нямаше да има АЕЦ. Тези неща се потвърждават всеки ден и всяка минута, а най-жалкото е, че все ще се намерят заблудени пещерняци или шамани, които са по-склонни безрезервно да вярват на теории на конспирацията, отколкото да излязат навън и да се огледат около себе си и да осъзнаят, че вече не живеем в Каменната ера или в Средновековието.

В Теорията на относителността няма нищо вярно, тя никога не е била приета от истинските учени. Има общо с GPS колкото магарето с политиката. АЕЦ няма нищо общо с термоядрения синтез, аз твърдя че на звездите няма термоядрен синтез. А теорията и уравненията на Максуел аз не отричам, все пак в науката има и гении, не всички са фантасти и шарлатани.
цитирай
18. kostadin - Ако науката е инструмент, то като ...
16.10.2012 13:56
Ако науката е инструмент ,то като смени инструмента ще получим нови неща.А тя горката мислейки се за царица иска да е алфата и омегата на и във всичко
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3796151
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )