Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2014 14:16 - Тоталитарният материализъм с етикет "наука" - Артьом Михеев
Автор: universalnite000 Категория: Хоби   
Прочетен: 4815 Коментари: 3 Гласове:
69


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   За вредата, която е причинена на човешкото общество от политическия и религиозен тоталитаризъм е писано и говорено много. Тук бих искал да кажа няколко думи за друга негова разновидност, която може да се нарече "материалистичен тоталитаризъм". Към днешна дата тонът му се задава предимно от академичните функционери и служители, за да направи пълен кръга с "привърженици", симпатизиращи на научния и рационален светоглед. И това състояние на нещата за мен е два пъти по-болезнено, поради моята собствена принадлежност към научната общност.

   През последните десет години аз неведнъж се изказвах и сред колегите учени, и в пресата, и в публикации в Интернет по повод т. нар. "кругляковщина" и "борбата срещу псевдонауката". Не изпадайки в пустословие, бих формулирал същността на проблемите, пред които сме изправени, както следва: идентификацията на понятието "научен светоглед" и "здрав разум" с материализма, вулгарния атеизъм и техните странични продукти. Естествено, това включва прословутото отричане на парапсихологичните явления, на неизползваемия човешки капацитет, живота след смъртта, контакта с други нива на съществуване, както и други неща, за съществуването на които е известно днес вероятно почти на всеки. Привидно научната професия по своята същност трябва да е благоприятна за човешката откритост, безпристрастност, жажда за нови знания и изграждането на нови модели, които неизбежно заменят неуместните и остарели. Но това, което е учудващо, че така наречените "учени" в пъти превъзхождат по своята устойчивост и догматизъм закоравелите съветски апаратчици и църковниците . В интерес на истината трябва да се отбележи: тази ситуация не е актуална само за Русия.

   Хора от други творчески професии, да речем музиканти или художници, в по-голямата си част са много по-отворени за дебати, а и са просто разумни, не претендират, че трябва да указват на света как "следва да бъде" устроен, а по-скоро акцентират на хармонията с него.

   Господата, които наричат себе си "скептици" и "материалисти", са здраво окопани в изданията на научните списания по бюрократични столове на различни "академични" институции, специализирани в разхищение на скромния бюджет, и дори (!) като цензори на известната Уикипедия. Въпреки зова на времето, те все още държат на местата си и не искат да сдадат позиция.

   Струва си да се разобличи един мит, който се разпространява сега чрез някои от тези господа. Те ще ни накарат да повярваме, че съществуването на гореизброените явления не са научно доказани, или спадат към специална "ирационална" област на знанието, която е във фундаментално противоречие с научната и рационалната.

   В действителност има огромно количество научни публикации, публикувани не в "жълти", а в сериозни рецензирани научни списания, което показва, че наличието на явления, които мнозина все още отнасят до компетенцията на "тайни" или "окултни" дисциплини е безспорен факт. Не по-малко значими, отколкото съществуването на да речем, далечни мъглявини и галактики, които естествено, също така е невъзможно да "ги докоснем."

   Що се отнася до ирационалното познание, като приемем ограниченията на човешкия ум, ще е трудно да се отрече неговото съществуване. Но защо трябва да го считат за противоречащо на рационалното познание? След като и едното, и другото са само инструменти в ръцете ни. Освен това, както историята показва подхранващите ни съвременни научни методи са буквално произлизащи от по-широкото разбиране на света, което от сегашната тясна гледна точка може да изглежда "ирационално". И не е случайно че такива титани на науката като Парацелз, Сведенборг, Нютон са дали голяма част от своето време и усилия за изучаване на окултните въпроси. По-късно, през XIX век, членовете на Кралската академия на науките на Великобритания Уилям Крукс и Оливър Лодж взеха активно участие в проучването на спиритични явления, и започвайки със съмнение и скептицизъм, в края на изследванията си са били убедени в тяхната несъмнена истина. Този списък продължава достатъчно дълго.

   Как виждам решението на проблема? Разбира се може, следвайки известното изказване на Макс Планк да изчакаме, докато умрат привържениците на инертността и догматизма, принадлежащи към старото поколение от учени, за да бъдат заменени от ново поколение, за да получат нови идеи и нова визия за света. По мое мнение, този подход е непродуктивен, ако се вземе предвид нуждите на нашето време, които се характеризират с все по-нарастваща динамика на развитие и обмен на информация.

   Има алтернативни подходи към същия проблем и по принцип те се намират на повърхността:

   - Създаване и насърчаване на конкуренцията между съществуващите академични изследователски институции и групи.

   - Отстраняване на монопола на РАН относно достъп до научноизследователски и бюджетни ресурси. Като опция е необходимо наличието на няколко конкуриращи се академии, акцентът трябва да бъде върху реалната работоспособност на изобретенията, а не за това как те отговарят на всички остарели догми. В XXI век, присъствието на една малка група от длъжностни лица от науката, които седят на топло в кабинетите си и имат изключителна възможност да се разпореждат с държавния бюджет, като в същото време казват на другите какво да мислят и правят е принципно неприемливо.

   - И накрая, да не забравяме за такъв важен момент, какъвто е финансирането на науката от частни източници (имам предвид основно приложните научни изследвания, които не са свързани с военната сфера), което е широко практикувано на запад. Разбира се, то се основава на наличието на прослойки хора, които не само знаят как да направят определен капитал, но също така и да поставят адекватна цел като вложение в същите изследвания. Целта на тези вложения може да обхваща и получаване на печалба, а също и някои идеологически, стратегически цели.

   В заключение, искам да пожелая в XXI век науката най-накрая напълно да скъса с тоталитарното материалистично минало и да стане именно Наука. С голяма буква.

   За автора - Артьом Михеев е кандидат на физико-математическите науки, президент на Руската Асоциация по Инструментална Транскомуникация

 



Гласувай:
72



1. universalnite000 - Пояснение : всички, които смятат да ...
15.01.2014 14:46
Пояснение : всички, които смятат да ми пишат коментари, че това са глупости и от този род писания - няма смисъл , не пишете напразно . Добре дошли са тези, които имат какво да добавят към изложеното в статията !
цитирай
2. vlajniochi - Благодаря за интересният пост :) ...
15.01.2014 15:37
Благодаря за интересният пост :) Това е информация, която трябва да се знае.
Учените отдавна работят върху различни изследвания и проучвания в областта на мистични явления. Те не са просто мит, нито легенда, а нещо, което е около нас и до нас. Повечето хора се държат здраво за вече познатото им обкръжение и не могат да виждат по далече от носа си. Изпаднали в страх и паника от смъртта са се свили и не искат да погледнат напред. Не го мислете всичко по реда си. Каквото има да става ще стане. Поздрави за хубавата тема:)
цитирай
3. universalnite000 - Ре 2. vlajniochi
15.01.2014 15:55
:) Привет !
На място определяш основния проблем на мнозина - държат се здраво за вече познатото им обкръжение и не могат да виждат по далече от носа си.... Всъщност "науката", за която говори и Михеев е част от проблема , а не както би следвало да е решение на този проблем . За радост вече има по-смели изяви на учените, които не се задоволяват с остарелите и материалистични обяснения , а полагат усилия за навлизане в нови територии на необятното познание . Поздрави !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3813620
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )