Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2014 15:46 - Наистина ли целият ни живот е сън ?
Автор: universalnite000 Категория: Хоби   
Прочетен: 9022 Коментари: 3 Гласове:
65


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Водещите учени питат : наистина ли целият ни живот е сън ?
Това заглавие се появи във в-к "Сънди Таймс" през февруари 2005 г. Сюжетът на статията се въртеше около размислите на сър Мартин Рийс, член на Британското Кралско астрономическо дружество, който заяви следното : "Само за няколко десетилетия компютрите се развиха от обикновени машини, способни да симулират единствено прости зададени модели, до мозъци, които са в състояние да създадат виртуални светове с най-големи подробности. И ако тази тенденция продължи, в най-скоро време вероятно ще разполагаме с компютри, които ще могат да симулират светове, по-сложни дори от света, в който си мислим, че живеем. А тази вероятност поставя един важен философски въпрос : възможно ли е и ние самите да сме част от подобна симулация и възможно ли е онова, което си мислим, че е Вселената, да не е нищо повече от небесен свод, а не истинският Космос ? Нищо чудно и ние самите да сме симулирани ! "
image

Налага се да припомним и по-широкия контекст на тези размишления - факта, че все повече учени заповат да се дивят на степента на фина настройка, през която е трябвало да преминем през своята еволюция. А този факт ги кара да поставят под въпрос реалността и да се питат кое е истинско и кое - не е.
Изкуството се старае да не изостава от последния развой в науката. Налице са редица филми и романи, които допринасят за нашата аклиматизация към идеята за "виртуалната реалност". Филип Дик, който е може би първият писател, хвърлил семената на подобна концепция в почвата на популярната култура, притежава редица умения в сферата на променените състояния на съзнанието и паралелните измерения. Неговият роман "Сънуват ли андроидите електрически овце?" бе филмиран. Сред другите филми на тази тема са : "Специален доклад", също базиран на един от романите на Дик, "Зов за завръщане", "Шоуто на Труман". Ала култовият хит безсъмнено е "Матрицата".
image

В "Матрицата" страховити, облечени в мрачни одежди злодеи, охраняват виртуалния свят, който наричаме реалност, за да ни контролират и направляват за свои си нечестиви цели. В известен смисъл концепцията за филма отразява постулатите на мистичните школи и тайните общества. Въпреки че всички същества, които живеят под воала на илюзията, са част от йерархията на Божиите мисловни еманации, някои от тях демонстрират смущаваща морална двойнственост.

image



Това са същите онези същества, които хората от света на древността възприемат и рисуват като свои богове, духове и демони.


"Апокрифната история на света"
 





Гласувай:
68



1. анонимен - Знаеш ли кое е най-странно?
22.01.2014 16:12
Знаеш ли кое е най-странно, че на човека толкова му е затворено и промито съзнанието, че когато почне да се говори нещо отвъд тяхната реалност и всичко им се струва фантастика и почват да те мислят за луд !!!
цитирай
2. universalnite000 - Ре 1. rozzata
22.01.2014 16:19
:) Привет !
Пред лицето на Безкрайността относителността нараства.Същият закон важи и за знанието.В световете жаждата за знание е вечна.С всяко новопридобито знание прогресивно осъзнаваме размера на своето незнание.Неотменимият закон за безкрайността на познанието плаши малодушните,но осмислилите го се трудят всекидневно и се радват на Безпределността
цитирай
3. vlajniochi - Сън или реалност, реалност или съм! ...
22.01.2014 21:51
Сън или реалност, реалност или съм! Кое е реалното? Или съня е по-реален в действителност, от колкото обкръжаващата ни реалност, или по скоро завеса, скриваща истинското. Можеш да си в сегашната реалност, но в действителност да си другаде, преодолявайки наложените граници с цел контрол и манипулация. Материята е несъвършена, тя те държи ниско чрез болката, но съзнанието може да преодолее времето и пространството. Те са без значение. Създадени с цел...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3796149
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )