Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2010 11:27 - Д-р Mайкъл Нютън - изследвания по въпросите за душите ( част 1 )
Автор: universalnite000 Категория: Други   
Прочетен: 44214 Коментари: 75 Гласове:
53


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                    ВРЪЗКИ МЕЖДУ ТЯЛОТО И ДУШАТА

 

    Сливането на душата с човешкия мозък е един от най-сложните елементи на духовната регресия. Общо взето, повечето хора се чувстват съвсем удобно с двойнствеността, породена от наличието на душа и мозък в телата им. Има обаче и такива, които са умерено или силно разстроени от тази връзка. Но това не трябва да се обърква с “раздвоението на личността”. Въпросното раздвоение по-скоро е потискане на единствената настояща личност, травматизирана от ранни събития в този й живот. Човекът, страдащ от такива психични заболявания, желае да се дистанцира от болезнени спомени, често свързани с насилие в детството.

    Душата е с безсмъртен характер, който съчетан с човешкия мозък и централната нервна система създава определен емоционален темперамент. Сливането между душата и мозъка оформя една личност, която ще просъществува само в този живот. Наричам това Принцип на егото. Тази самоличност включва в себе си и съзнателните, и несъзнателните спомени, така че откриването на истинската ни същност е доста илюзорна възможност. Формирайки представата за себе си, хората твърде много разчитат на своята сетивна и емоционална реакция на информация, идваща от мозъка. Физическият ум може да ни подведе да вярваме, че сме такива, каквито мислим , че сме, основавайки се на влиянията от околната среда на планетата и емоционалните ни реакции към тях.

    Егото най-общо може да се определи като мислите, спомените и възприемането на живота от безсмъртното съзнание, нашата душа. Поглеждайки се в огледалото и се питаме : “Защо аз съм аз ?”. За да засили това объркване, нашата личност ( душевно аз и биологично аз ) се развива и променя неравномерно през целия ни живот – докато биологичният аз се изменя рязко, еволюцията на душата е много по-дълга. Истинският “аз” дава основата на истинската ни същност, която влияе върху емоционалния характер и темперамента. Всички тези елементи са свързани в едно човешко същество и когато тази деликатна връзка се наруши, това води например до психични заболявания и може би престъпно поведение.

    Когато стигнем аза на душата си, ние сме в състояние да схванем вътрешните белези на безсмъртния си характер. Това е дълбоко усещане за истинската ни индивидуалност и цялостната ни личност. Душата може да се окаже подобна или съвсем различна от емоционалния темперамент на тялото-приемник. Изборът на дадено тяло има за цел да комбинира слабите и силните страни в характера на душата с даден човешки темперамент, така че да си бъдат от взаимна полза. Биологичното съзнание на човешкото същество се свързва с душа, даваща му интуиция, въображение, прозрения и съвест. С това обединение ставаме една личност, която цял физически живот се справя с двата аза в себе си. Именно тази комбинация причинява двойнствеността между ума и духа в телата ни. Двата аза може да се слеят напълно или да показват степен на конфликт, водещ до прояви на невротична тревожност. В някои случаи са в опозиция, в други – в съюз. Това, че двата ви аза са в опозиция, не означава задължително липса на хармония и равновесие. Обичаен пример е, че нискоенергийната, пасивна душа може да е искала съчетание с неспокоен, агресивен мозък, за да преодолее естествената си нерешителност. От друга страна, ако силната, властна душа, контролираща другите влезе в агресивно тяло, комбинацията може да се окаже взривоопасна.




Тагове:   нютън,


Гласувай:
58


Вълнообразно


1. universalnite000 - Привет на всички приятели :)
21.10.2010 11:35
След почивката отново съм тук с нови интересни поредици. Използвах времето , за да подготвя настоящата с изследванията на д-р Нютън .
цитирай
2. karambol5 - Радвам се ,че пак си тук :))
21.10.2010 11:56
Радвам се ,че пак си тук :))
цитирай
3. universalnite000 - Ре 2. karambol5
21.10.2010 12:01
:) Благодаря , добре заварил !
Почивката си е почивка , но нямаше как да устоя на предизвикателството за нова поредица :)
цитирай
4. savremennik - Добре изложено и веднага правя в...
21.10.2010 12:13
Добре изложено и веднага правя връзка с медитацията . Модерните проучвания на функционирането на мозъка чрез ЕЕГ (електроенцефалограма на мозъка) вече недвусмислено показват факти, които са известни на медитиращите от хилядолетия - че чрез медитация може да се постигне промяна в начина на функциониране на мозъка и по-високо ниво на осъзнаване.
цитирай
5. universalnite000 - Ре 4. savremennik
21.10.2010 12:19
:) Разбира се, ползата от медитацията за мен е неоспорима . Чрез нея също се постига по-мащабното разбиране за същността ни ;)
цитирай
6. savremennik - :) Разбира се, ползата от медита...
21.10.2010 12:33
universalnite000 написа:
:) Разбира се, ползата от медитацията за мен е неоспорима . Чрез нея също се постига по-мащабното разбиране за същността ни ;)

През 1926 г. основателят на Обществото за пси-изследвания сър Уйлям Барет от Великобритания представя обзорна научна студия, посветена на виденията на умиращи. Болшинството от специалистите гледат скептично на възможността за връзка с отвъдното, но редица неоспорими факти карат нови и нови учени да изследват материята. Квантовата теория преобърна доста наши представи за природата на нещата и в началото на ХХІ в. стотици изследователски колективи от целия свят като английската Асоциация за научни изследвания на аномални явления, групата на молекулярния физиолог Марио Маркус от германския институт "Макс Планк", групите на американските психиатри Кенет Ринг, Елизабет Рос, Реймонд Муди и мн. др. проучват т.нар. преживявания извън тялото. Според изследвания на американски специалисти през последните десетилетия само в САЩ са регистрирани близо 13 милиона души, преживели някаква форма на състоянието завръщане от смъртта. Подобни опити да погледнат смъртта право в очите и да потърсят какво се крие зад нея правят специализирани научни екипи от Великобритания, Китай, Индия, Заир и др. Записват се виденията на хора с различна култура, националност и религия, възкръснали след състояние на клинична смърт, и всички те с невероятна последователност разказват за почти идентични преживявания в зоната на здрача.
цитирай
7. universalnite000 - Ре 6. savremennik
21.10.2010 12:41
Тук вече опираме до темата Опитност извън тялото . Тя също дава своя дял в цялостната картина . По нея добри източници са Робърт Монро, както и Франсоа Брюн .
цитирай
8. universalnite000 - Препоръчвам и информацията от стар ...
21.10.2010 12:47
Препоръчвам и информацията от стар постинг - http://universalnite000.blog.bg/drugi/2010/07/30/d-r-maikyl-niutyn-kakvo-se-sluchva-s-dushite.584206, даващ есенциален вид на работата на д-р Майкъл Нютън
цитирай
9. makont - Интересно четиво,
21.10.2010 12:54
чела съм неговата книга "Пътят на душите", но май пак трябва да я попрелистя. Хубаво е, че отново си тук, мъдростта в твоите постинги наистина ни е нужна. Хубав ден!
цитирай
10. taidzi - Човек е дух, който обитава тяло и има ...
21.10.2010 12:56
Човек е дух, който обитава тяло и има душа. Духът е божествената, безсмъртна и вечна част, божествената искра, излъчена от Бог, която се съдържа дълбоко в нас. Човекът е дух, въплътен в тяло. Душата е интелигентната част, или онова, което наричаме личност. Tя се развива постепенно, като продукт на единството дух-тяло.
цитирай
11. universalnite000 - Ре 9. makont
21.10.2010 13:01
:) Привет отново !
Само мога да се радвам, че ти допада публикуваното . Още преди години си представях как събираното ще бъде споделено и с други, нали това е смисълът на еволюцията .
От себе си ти препоръчвам и другата книга на Нютън - "Следите на душите" , в нея също има ценни изводи, които сега ми помагат за постингите . Хубав и ползотворен ден :)
цитирай
12. universalnite000 - Ре 10. taidzi
21.10.2010 13:02
:) Благодаря ти за мнението - както обикновено е на място, макар и с малко по-различни думи !
цитирай
13. rebellion - Все пак не се ли предоверяваш на д...
21.10.2010 13:26
Все пак не се ли предоверяваш на думите на този американски учен ??? Като изследвам конспирациите по света и знам, че голяма част идва точно от Америка ?
цитирай
14. universalnite000 - Ре 13. rebellion
21.10.2010 13:32
?! Не мисля така. Първо - познанието няма националност , второ - резултатите от изследванията на Нютън съвпадат както с други източници, така и с мои лични опитности !
цитирай
15. анонимен - mmmmmmmmmmmm
21.10.2010 13:41
vkusno,vkusno.pi6i o6te.o6te gladen
цитирай
16. universalnite000 - Ре 15. анонимен - mmmmmmmmmmmm
21.10.2010 13:48
:)))) Дадено - подготвил съм още няколко порции от същото ....
цитирай
17. original - Д-р Mайкъл Нютън, е теоретик на душата
21.10.2010 14:02
..."душата" изисква голямо внимание, което е непосилно за всеки
цитирай
18. universalnite000 - Ре 17. original
21.10.2010 14:06
;) Солидарен с мнението ти. Освен солидна база за подобни изследвания е необходима и немалка доза упоритост ( в добрия смисъл )
цитирай
19. candysays - Много харесвам книгите на Майкъл Нютън -
21.10.2010 14:43
имам и съм чела досега "Пътят на душите" и "Следите на душите". Четох ги малко пред или след книгите на Линда Гудман и всички тези книги и това познание за човешкия път на този свят като част от един доста по-дълъг път на развитие на Душата много ми допаднаха и ми се отразиха положително..
Радвам се, че си публикувал тук този текст :) Поздравявам те!
цитирай
20. universalnite000 - Ре 19. candysays
21.10.2010 14:50
:) Привет и благодаря , candysays ! Твоето мнение се споделя и от всичките ми приятели и познати, прочели книгите на Нютън . Затова реших в няколко постинга да направя обобщение на най-важните моменти от неговите изследвания . Надявам се да е от полза за всеки с търсения по тази толкова обширна тема .
Хубав и неусетен ден :)
цитирай
21. monaliza121 - Здравей, universalnite!
21.10.2010 15:45
Както винаги ми беше интересно да прочета.Имам един въпрос. Сливането на душата с човешкия мозък винаги ли се осъществява и на какъв етап след като темповете на развитие са различни?
цитирай
22. novex - Здрасти universalnite000
21.10.2010 15:56
Добре дошъл отново. Много добра статия. Според теб има ли нещо отвъд душата?
цитирай
23. universalnite000 - Ре 21. monaliza121
21.10.2010 16:06
:) Привет , monaliza121 !
Много добър въпрос , ще изложа моето виждане по него : по първата част - да , винаги се осъществява , защото в такава конфигурация може да се изрази биологичния ни аз, за който говори и Нютън. Колкото до етапа на свързване - независимо от разликите в развитието на душата изследванията сочат , че това става по време на бременността на майката - обиконовено между 5-ти месец и края на бременността . Важно е да се спомене още, че макар паметта на душата да е блокирана от съзнанието посредством амнезия, мисловните й модели влияят върху мозъка, пораждайки мотивация за дадени действия .
цитирай
24. universalnite000 - Ре 22. novex
21.10.2010 16:12
:) Привет , новекс.
Да , според мен има - т. нар . Първоизточник , от който идва и отделната душа . Доколкото съм усетил от концентрациите си , това обособяване става чрез "вихрово движение" от полето на Първоизточника и се обособява спиралност от светлина
цитирай
25. novex - Здрасти ре-24
21.10.2010 16:34
Логично е да! И аз така съм чел. Ти правиш ли медитаций. Аз съм още в начален стадии.
Според мен този първоизточник представлява нещо като съвършен безсъзнателен Интелект, отвъд време-пространсвтото. А душата е дадена на Човек, от този Интелект, той опознане себе си. Тя представлява нещо като дреха която пада, когато се слееш с него /Първозиточника/. Тоест формата /Човека/ изчезва и остава само Името/Интелекта/. Но това според мен е нещо което се постига. Иначе, душата хваната в кръговрата на живота има стотици хиляди прераждания. Това е заради закона причина-следвствие или карма. С едно изречение "Умиране има отърване няма", Освен ако Човек не прекъсне кармата си.
цитирай
26. universalnite000 - Ре 25. novex
21.10.2010 16:37
:) Да , вече 15-та година това ми е основното занимание . И всеки път откривам нови и нови неща ... още едно потвърждение на тезата колко необятно може да бъде познанието ;)
цитирай
27. novex - РЕ 26
21.10.2010 16:49
Браво -universalnite000. И аз искам успехи, като едвам от няколко месеца медитирам :).
цитирай
28. universalnite000 - Ре 27. novex
21.10.2010 16:55
:) Щом си поел по пътя - ще стигнеш и до успехите .
Когато започвах с медитациите , посетих една жена, която е била няколко години в Тибет за медитации. Исках да я питам за моите неща , но тя ме изгони с думите "Не те е срам , имаш си информацията на фините нива, а те мързи да я стигнеш сам и искаш наготово някой да ти я каже !" ..... След толкова години мога да кажа - права беше ;)
цитирай
29. novex - ре 28- universalnite000
21.10.2010 18:11
В момента стигнах до там, че след като успокоя ума си, ми се появява нещо като слънце /много ярко/, доколкото разбрах от един Човек, това е Вират /Менталният пласт/. Но го виждам за малко. Но до Атман има много време!
цитирай
30. universalnite000 - Ре 29. novex
21.10.2010 18:14
;) На менталното ниво ( или пласт ) действително има знаци или фигури , които са различни при всеки ....
цитирай
31. novex - ре 30
21.10.2010 18:43
За това съм сигурен че е първият пласт след материалният - 6ият, остават още 5
цитирай
32. universalnite000 - Ре 31. novex
21.10.2010 18:46
;) не съвсем - забравяш за астралния ... макар че той прелива с материалния , но си има своя обособеност .
цитирай
33. novex - ре 32
21.10.2010 18:57
Астралният пласт е точно този пласт /,менталнаният/
Пластовете които аз знам са
1.Материялният - Вселената
2.Менталният -Вират
3.Брахман -Косм.Разум
4.Вишну
5.Шакти
6.Шива
Атман
цитирай
34. анонимен - Стига сте обърквали медитацията с опита си да се концентрирате
21.10.2010 18:58
Имате ли си представа, що е медитация. Правил бил медитация. Първо се научете да правите концентрация, а после когато усъвършенствувате концентрацията,може да преминете в състояние медитация. Само че това състояние може да ви изпрати в небитието. Затова е необходимо средство да ви изведе от него - приятел, близък, часовников сигнал и т.н. Така че не говорете празни приказки за медитацията. Освен някой мошеник да ви е втълпил, че опита за концентрацията се нарича медитация. Самата концентрация е много трудно нещо. Едва ли ще можете за 2 - 3 секунди да абстрахирате съзнанието си от околната среда. Когато направите това, значи сте казали "А" в концентрацията. Ами диханията, как ги правите и въобще правите ли ги? Без добре усвоени дихания, няма да може да постигнете нищо.
цитирай
35. universalnite000 - Ре 33. novex
21.10.2010 19:02
Да , така са известни нивата . Но според мен може и да са повече , никога не се задоволявам с едно обяснение , а опитвам и свои търсения
цитирай
36. novex - ре 34
21.10.2010 19:02
Ами аз ти говоря за 1-2 секунди!
цитирай
37. universalnite000 - Ре 34. анонимен
21.10.2010 19:04
Няма спор - има разлика между медитация и концентрация , както и факта, че концентрацията не е толкова лесна и изисква тренировки ;)
цитирай
38. novex - Ре 36
21.10.2010 19:05
Това са основните - Другите са доста повече. Примерно в пластовете на космическия разум съществуват общо около 34 божества - 18 Интелекта и 16 Мисълта на Бога, 34 е обединяващно божество Азът на бога Пара Брахман. С него може да надникне извън време пространството но неможе да излезе извън него, но ние можем!
цитирай
39. universalnite000 - Ре 38. novex
21.10.2010 19:11
Ето нещо като насока за размисъл по въпроса :

Пространствено-времеви континуум аз наричам броя на определящите части, които образува в своето развитие Първичната сила. Общо те са 310, а толкова са и измеренията в Мирозданието. Пространствено-времевия континуум е във всичко, което ни заобикаля, той е валиден не само за познатия от нас, зрим Космос, където физиците го търсят, но и за явленията и световете. Изразява се с число, което е получено от преброяването на основните троици в развитието на Първичната сила и броя на рамената на Кръстовете-промисъл.

Дотук разгледахме образуването на първите три троици при развитието на Първичната сила. Ако изразим всяка от тях с черта, ще получим триъгълник. Ако начертаем и огледалния им образ с триъгълник, се получава изображение, известно като Печата на Соломон. Нарича се печат, защото многократно се проектира в пространствено-времевия континуум, както ще видим по-нататък.

Троиците се разделят на подвижни и неподвижни. Неподвижни наричаме тези, които не изменят местоположението си в пространствено-времевия котинуум, а подвижни – тези, които го изменят.

Неподвижните са изначално създадените от пречупването на Първичната сила и са изразени с Печата на Соломон, който има шест троици. Тези 6 изначални троици се повтарят 9 пъти, по един път за всяко ниво на Всемира. 6 троици по 9 нива правят 54 неподвижни троици от пространствено-времевия континуум (6 х 9 = 54).

Подвижни троици се създават при отразяването на Първичната сила в огледалните рамена на Кръста-промисъл ( виж отново ключ 14 ). По този начин се получават 4 отражения с по един печат на Соломон в тях. Или 4 отражения по 6 троици са 24 троици. Тези 24 подвижни троици преминават през 9-те нива на Всемира и, умножени по тях, правят 226 подвижни троици. (24 х 9 = 216).

Общият брой на неподвижните и подвижните троици в пространствено-времевия континуум е 270 (54 + 216 = 270).

В пространствено-времевия континуум се намират също и рамената на Кръста-промисъл на непроявеното ( на Изначалната идея ), както и рамената на последвалите 9 начални Кръста-промисъл, получени от преобразуването на Първичната сила последователно в 9-те нива на Всемира. Всеки кръст има 4 рамена. Така броят на рамената в пространствено-времевия континуум са : ( 1+9) х 4 = 40, те също са неподвижни.

Общият брой на частите в пространствено-времевия континуум е (270 + 40 = 310). Тези части ние можем да ги наблюдаваме единствено в явленията и световете, които познаваме.

цитирай
40. novex - RE 39 - universalnite000
21.10.2010 19:16
Трябва ми малко време за да го асимилирам
пращам ти една видео презентация, там се обяснява за първичната Сила и нейното движение, както и създаването на пластовете. Гледай го и кажи какво мислиш!

http://www.vbox7.com/play:4544e49a
цитирай
41. universalnite000 - Ре 40. novex
21.10.2010 19:28
;) Дам, доста полезен клип . Тези неща съм ги чел, но с картините и съответната визуализация става много по-добро възприятие . През цялото време имах положително усещане ;)
И тук се намеква за троичността , с по-други думи от текста , който ти предложих ...
цитирай
42. miaa - Добре дошъл:))))
21.10.2010 19:51
Поздрави за хубавия и мъдър постинг, Нео Нула!
И във връзка с гореизложеното, аз направих за себе си една асоциация..За нея допринесоха и други емоционални събития днес.
И намирам дълбока връзка със статията, която ни споделяш.
Чудесно е човек да вярва в себе си и в делата си.Душата обича естественото.. Едно от тях е да се обичаш и цениш!Самоодобрението е смърт за егото.Какво се случва често в живота обаче..
Обикновено ни привличат хора, които не ни искат.Знаем го от самото начало.По- късно, когато се окажем излъгани и изоставени след поредното неодобрение или неразбираме, се преструваме на изненадани.
Тези хора пасват идеално към плана на егото ни...Няма да ни обикнат..
Причината, поради която добрите, свободни хора ни се струват досадни и скучни, е , че те ни поддържат.Егото поставя знак на равенство между емоционалната опасност и вълнението и твърди, че свестните хора, свободни не са достатъчно опасни..
Иронията на съдбата е, че е вярно тъкмо обратното: Свободните хора са опасните, защото ни заплашват с възможността за истинска близост.Те биха могли да се задържат достатъчно дълго, за да ни опознаят..Биха могли да разтопят защитната ни стена, но не с насилие , а с любов.
Но Егото ни пречи да го прозрем.
Достъпните хора са плашещи..Те застрашават егото. Причината да не ни привличат, е че ние самите не сме достъпни.
цитирай
43. novex - re 42 -mia
21.10.2010 20:04
Добри съждения-съгласен съм. Но егото е само част от ума. Това което ти описваш на мене ми се случва доста често. Примерно, аз изобщо не бих се интерисувал от източна философия, ако не ме отрязват всички с които говоря. И немам си идея, душата ми какво иска да ми подскаже!
цитирай
44. universalnite000 - Ре 42. miaa
21.10.2010 20:05
:)) Добре заварила , Миа !

Добре си схванала ролята на Егото в целия процес . Ще допълня с моето мнение, че универсалното разбиране за любов и единство премахват всички ограничения , идващи от чувството за отделност ( рожба на егото ) . Благодаря ти, че се отби , очаквай и още части от поредицата :)
Мъдра и хармонична вечер ти желая :)
цитирай
45. novex - ре 41
21.10.2010 20:08
Това е клип, разработен по записките на един Човек, който е достигнал до същността на нещата и до извън време пространството и е споделил своята опитност. За мен беше доста полезна. Аз откакто прочетох книгите му, си промених коренно разбиранията. Още повече, че ми е съгражданим и ми помогна като имах психологически проблем. След него просто не сън същият. Тези книги трудно се възприемат от ограниченият ум, но с постоянство всичко става. Говоря за Румен Чорбаджийски. Който показва пътя на индивида, а вече изборът зависи от всеки!
цитирай
46. novex - Ре- 44
21.10.2010 20:11
Само да споделя, любовта е отделен пласт, различен от ума. Ума неможе да проникне в нея. Не съм споделял, че според Р.Ч., човек е изграден от тази троичност - Ум, Любов и Самозъсзнаие, които представляват ПРОЯВЕНАТА единица на НЕПРОЯВЕНИЯ БОГ/Атман/ в системата Човек.
цитирай
47. universalnite000 - Ре 45. novex
21.10.2010 20:13
Винаги съм смятал, че в хода на еволюцията натрупания опит трябва да се споделя , защото в крайна сметка всичко е едно цяло ( както се изясни и от "Холографската вселена" ) . Твоят случай е още едно потвърждение на тезата
цитирай
48. universalnite000 - Ре 46. novex
21.10.2010 20:16
:) Съгласен с уточнението .
цитирай
49. miaa - Здравей Novex!
21.10.2010 20:18
Душата съвсем естествено следва пътя на щастието.Стига егото да не й попречи!
Не е трудно да проявим внимание, положителни мисли и чувства.Проблема е, че им оказваме съпротива. Пародоксално е, но често точно те ни карат да се чувстваме виновни.
цитирай
50. novex - РЕ 49 -Miaа
21.10.2010 20:37
Щастие и Нещастие са продукт на мисълта в контакт с предметите в този тризимерен свят. Те са продукт на дейността на мисълта. Докато блаженствоо е друго. Нека цитирам ". “Съществуване” означава наличие на Съзнание и в крайна сметка съвършеното Съществуване–Съзнание всъщност представлява цялото, а безграничното и необвързано с нищо съществуване е блаженство." Душата не следва путят към щастието, тя следва естественото си пробуждане и освобождения от Мая /Илюзията/ която я кара да вижда себе си различна от всичко останало. Това е естествен процес. Другото важно нещо за душата е, че тя е Обвивка /Вътрешният Аз/ на Атмана който Си. Когато обвивката се разпадне ти се сливаш с него. Атмана е Чисто Съзнание, Сила!
Положителните чувста и мисли нямат да ти помогнат по пътя към Душата, Миа. Положително и Негативно също са продукт на мисълта. За да се постигне блаженсто, трябва да се постигне покой в Ума. Ум който е откъснат от дейността на сетивата. Така се получава, успокояване на мисълта. Мисълта е винаги активна, тя има само една функция, преживяване /повторение/ на удоволстието. Когато мисълта бъде преустановена, Интелекта остава в ролята на възприемащият. С него може да се постигне познаване на по-горното ниво/пласт/небе/битие. "Каквото и да прави човек, за да се огражда с щастие ден и нощ, то накрая ще бъде причина за неговото нещастие. "
цитирай
51. miaa - Аз съм човек, която няма големи познания... Имам много да уча!
21.10.2010 21:51
Но в едно съм сигурна.Животът ни е научил, че сме далеч от съвършенството.
Защо хората сме толкова предпазливи и недоверчиви един към друг?!
Мислим , че задължително трябва да минем през страданието, за да сме щастливи.
/Нямам предвид липса на морал и глезотии,личностна деградация и пр./...
Не съм съгласна и не го проумявам..
Години наред не го приемам за нормално. Животът ни е даден за да го живеем пълноценно.
Смятаме едва ли не , че е нахално и невъзможно да имаме пълно щастие.Точно тук не сме искрени и се предаваме..Ако в живота ни се случват само хубави неща/ естествено с труд и познание/-любов,успехи и пр..Не го приемаме , докато не го загубим, поради невнимание, невежество, само защото първо трябва едва ли не да го "заслужим" , задължително да минем през страданието и лишенията..Това е мазохизъм.
Малко са хората,които са били несправедливи към нас, колкото сме ние самите към себе си.Неспособни сме да приемем радостта и хубавото , което би осмислило живота ни.Щастливи сме в степента, в която сме си избрали да бъдем! Една тъжна истина,Novex !
цитирай
52. miaa - ОЩЕ ВЕДНЪЖ ТИ БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ХУБ...
21.10.2010 21:58
ОЩЕ ВЕДНЪЖ ТИ БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ХУБАВИЯ ПОСТИНГ И ЗА ФОРУМА, КОЙТО СЪЗДАДЕ НЕПРИНУДЕНО И МЪДРО, НЕО НУЛА! БОГ ДА ТЕ БЛАГОСЛОВИ!
цитирай
53. universalnite000 - Ре 52. miaa
21.10.2010 22:05
:) За нищо, Миа , с участието на новекс се получи още по-добро обсъждане .
Много благослов и за теб :)
цитирай
54. анонимен - А можете ли да ми кажете,
22.10.2010 01:16
какво е:
мисъл,
съзнание,
ум
и да дадете дефиниция за "щастие"?
цитирай
55. анонимен - За Аза
22.10.2010 02:14
А кой си бил преди да се родят родителите ти?.......Прекалено много Аз,Аз,Аз!
цитирай
56. universalnite000 - Ре 54анонимен
22.10.2010 07:54
Няма проблем, анонимен : Мисъл - процес, при който се формират определени съждения и понятия за нещата от света
Съзнание - във философски смисъл е способност да се възпроизведе околния свят. Мисъл-формата е основен механизъм в това възпроизвеждане
Умът е свойство на човешкия мозък и е нещо различно от самия мозък - човешкият мозък е негов физически носител. Това свойство възниква, щом през мозъка започне да протича жизнена енергия, в противен случай няма ум.
Щастие .... това е прекалено субективно усещане, за да му се даде общовалидна дефиниция . Съгласен ли си ?
цитирай
57. universalnite000 - Ре 55. анонимен
22.10.2010 07:55
Преди да се родят родителите ? При всички случаи не тази временна личност , която е понастоящем във физическо тяло ;)
цитирай
58. novex - Re 51 - Miaa
22.10.2010 09:39
Това което определяш като щастие и нещастие са емоцийте които обуславят умът ти и така те дърваж в калъпа на Времето. За съжаление, в днешно време хората са ръководени от тях. Според мен животът ни е даден, не да го живеем пълноценно а да го РАЗБЕРЕМ! Разберем ли го откриваме, че нямам много смисъл и е празен. Затова се опитваме да го напълним със какво ли не, идеи, вяра, надежда, музика литература филми и т.н. Живота е даден за да се жиивее.
Колко до ИСТИНАТА, тя също е продукт на Ума.

"В този свят всеки човек живее с някаква Истина за себе си и на тази база изгражда своя характер и мироглед. Какво става, когато другите хора не споделят неговия начин на мислене? Тогава човекът остава неразбран и съответно разделен от другите.
Така че Истината може да събира, но също може и да разделя. Ако някои хора започнат да убеждават други в своята Истина, а те не я възприемат какъв ше бъде резултатът? Резултатът ще бъде конфликт между тях, нали? А конфликтът до какво води? До сблъсъци, които могат да прераснат във войни. И защо е всичко това?

Заради Истината!
Всяка световна религия проповядва своята Истина, всяка научна общност брани със зъби и нокти доктрините-Истини, всяка държавна власт представя пред света Истината си, с която после задължава народа си да я отстоява с цената на живота си.
…Примерите в тази насока могат да бъдат толкова, колкото са и Истините по Земята… "
цитирай
59. novex - РЕ 54
22.10.2010 09:45
За да разберем какво е Мисълта Егото и Ума, първо трябва да разберам какво е Ума

"Ще използвам една аналогия, за се разбере какво е умът. Нека вземем например един стол. От какво е изграден той? Ами изграден е от крака, седалка и облегалка, нали? По същия начин гледайте на съзнанието – ума, като изграден от Интелект, Его и Мисъл." Р.Ч.

Сега по отделно
--------------------------------------------
1. Мисълта е седалището на желанията.

2. Интелекта е състояние на ума в чист вид, налице е само съзнание без мисъл за “Аз” без намесата за възприятие на различни обекти. Този вид състояние на ума се определя като безлично душа – Съзнание.

3. Егото /Азът/
е само една от частите на Ум. То представлява персоналното съзнание, което възприема себе си като конкретен съзнаващ Аз

4. съзнанието е Ума

цитирай
60. novex - Самосъзнанието и съзнанието/Ума/
22.10.2010 09:51
Позволявам си да копирам текст който сме обсъждали в един форум, надявам се да бъде полезен.

"Колкото до разликата между "самосъзнанието и съзнанието"…
Ако прочетеш задълбочено трудовете на Емануел Кант… Фихте или на Готфрид Лайбниц… или на други философи, ще разбереш, че тяхното разбиране за самосъзнанието и съзнанието се надгражда… като разбиране. Много се е писало за тях и техните трудове, затова не виждам аз какво мога да кажа повече… Но, според мен, въпросните философи бъркат самосъзнанието… с работата на ума.
Ще се опитам максимално просто да ти представя много малка част от тяхната философска есенция, определяща, какво е това съзнание и самосъзнание.
Лайбниц в "Монадология" твърди следното: "Чрез познанието на необходимите истини и чрез техните абстракции ние се издигаме също до рефлексивните актове, които ни позволяват да мислим това, което наричаме "аз", и да разсъждаваме върху това, че това или онова е "в нас". Когато насочваме нашите мисли към нас самите, ние ги насочваме също към "битието", "субстанцията", "простото" и "сложното", към "невещественото" и даже към "Бога", доколкото схващаме това, което е ограничено в нас като неограничено в Него.” Още казва: „Съзнанието е една двойна представа - една представа за предмета и една представа за неговата разлика от другите такива".
Ето един пример, даван много често от Фихте в съвсем същия смисъл: аз възприемам тази врата. Осъзнавайки обаче вратата като обект на моето възприятие (съзнанието), аз заедно с това и неразделно от него осъзнавам и самия себе си като субект на въпросното възприятие (самосъзнанието).
А ето какво казва Кант: /Продължава в следващият отговор/ ..по долу
цитирай
61. novex - Продължение от по-горе
22.10.2010 09:54
"Обстоятелството, че човек може да има представата за Аз, го издига безкрайно над всички други същества, които живеят на земята. Чрез това обстоятелство той е лице, и благодарение на единството на съзнанието при всички промени, които могат да му се случат - той е едно и също лице"

С две думи, ако мога да обобщя - ако насочената към предметите мисъл е съзнание, то насоченото мислене към себе си е самосъзнание. Оттук и думите на Декарт „Мисля, значи съществувам”.
Когато осъзнавам формите и обектите около себе си, тогава аз съм съзнание, когато обект на наблюдение съм аз /като съзнание/, тогава аз съм самосъзнание. Някой го наричат - висш Аз.

Това е същината на знанието за думите „съзнание” и „самосъзнание” дадено от различни философи. Разбира се споделеното от мен е само опит да придобиеш представа за техните трудове. Незнам дали виждаш еднаквостта между тяхното разбиране /на философите/ и описаната в първата книга - работа на ума.
Според мен философите бъркат работата на ума, където егото е Аз /ахамкара/, със самосъзнанието…
Смисълът, който влагам в думата „самосъзнание” съм го описал като пример във втората книга… Това е примерът за „двата града и селото”…
Все пак, ако прочетеш епоса „Рамаяна” там ще видиш, че Валмики също използва думата самосъзнание… но, само ако се замислиш, че този епос е писан около 1000 г.пр.Хр… не знам за теб… но в мен веднага изниква една мисла…и тя е – дали толкова назад във времето думата „самосъзнание” не е значела нещо толкова различно от възприетото за нея днес!?..
Може би с думата „самосъзнание”е станало същото, което е станало и с думите „дух и душа”… Някой си човек или група хора.. някъде назад във времето понеже не са разбирали дълбочината на думата „самосъзнание”… и хайде… решили и го сложили този термин... в кюпа на съзнанието…" Р.Ч.
цитирай
62. miaa - Здравей Novex:)
22.10.2010 16:25
Изненада ме с твърдението!"Според мен животът ни е даден, не да го живеем пълноценно а да го РАЗБЕРЕМ! Разберем ли го откриваме, че нямам много смисъл и е празен."
Няма празен живот! Нищо не е случайно на Земята. И това, че сме се родили тук , не е случайно. БЪДЕЩЕТО НИ ИЗГЛЕЖДА ПИСИМИСТИЧНО, ЗАЩОТО СЪДЪРЖА МНОГО ГНЯВ, АЛЧНОСТ , ЗАВИСТ И ПР.БЕЗ ЛЮБОВ И ДУХОВНА СЪЩНОСТ.
Напълно те подкрепям за Разбирането му. Но не мислиш ли, че пътят към щастието,успехите и пр. осмислят нашето съществуване. Няма по- безценен дар от живота.Когато човек се стреми към своята индивидуална завършеност, духовна, пълноправна, във всеки един аспект от живота , ще бъде щастлив.
И не е нужно да размахваме големите идеи, мащабните намерения, да говорим и обещаваме предварително,а просто да си вършим работата в сферата,в която най- пълноценно се проявяваме. И тогава успехите сами ще дойдат..А усилията и успехите на хората водят до открития и бъдещи, позитивни промени за всички!
А колкото до Истината ! Тя е еднаква за всички щом носи морал и човеколюбие!
Поздрави! Ти си млад човек и ще се убедиш, че всяка зрялост носи мъдрост!
И РАЗБИРАНЕ ЗА ЖИВОТА!
цитирай
63. анонимен - ежко бежко
22.10.2010 17:41
Всичко е суета. Уморени сме от борби без резултат (ако не броим все нови и нови бариери за преборване). И така ден след ден, година след година, поколение след поколение. Повтаряме житейски път на минали преди нас цивилизации, вероятно от друга планета. Посеял ни е някой с програма на Земята като опитни насаждения в опитно поле. Все по-силно се усещаме спънати в невидима, но яка мрежа, отвъд която не можем да изплуваме. Боричкаме се и се и държим речи и проповеди разни само в определените води, а голямата вода ни е недостъпна, извън мрежата. Неосъзнато играем в якакъв голям театър, а отнякъде сигурно ни и снимат на всяка крачка дали не правим отклонения от програмата. Отклонилите се ги вкарват пак в час, къде со благо и кротце, къде с по-заслужено наказание. А невменяемо заблудените овце продължават да си мислят, че въртят света около малкия си пръст и че натрупаното в банките е тяхната гаранция за надзаконие и безнаказаност во веки веков. О, темпора! "Потом увидим что пуста была злотая чаша, что в ней напыток был мечта , и что ноа не наша..."
цитирай
64. novex - RE-62 Здравей Miaa :)) поздрави
22.10.2010 19:53
Какво е бъдището, а миналото,това са илюзорни понятия на обусловеният /ограничен/ ум. Необусловеният ум същестува само във Великият момент. Мисълта е времето! Ума създава времето. В нашият свят всичко е разнородно, но учените са открили че в света на антиматерията примерно, еднаквите по същност неща са едно и също нещо. Ти ми говориш за щастие в рамките на това битие което познаваш и именно, живота в рамките на ограничената материална Вселна. Ума може ли да надкочи себе си? Не!

Веднъж успяла да успокоиш мисълта си, ще разбереш, че освен това проявено битие има и друго непроявено!

Затова с тебе можем да си говоримим до безкрайно тука, но всичко ще е в сферата на Ума и Материята и това битие /живота/.
Вярно, че Истината е една, но това важи за Необусловеният ум!

Разбиране за живота? Какво е това? Веднъж разбрала, че ума създава живота, какво правим? Местим се по нагоре д другото битие, битието на Мисълта, тоест богът Вират. После другото над него става Непроявено и т.н...

Степента на Разбирането зависи от позицията на кое битие говориш!
цитирай
65. miaa - Аз съм човек и познавам това битие и е ...
22.10.2010 20:37
Аз съм човек и познавам това битие и е съвсем нормално! И се радвам, че изпитвам щастие, тревога, радост.Имам съзнание, дори и за това, което не зная!.Защото те са част от мен, от моите сетива и от света в който живея! Пожелавам ти всичко най- хубаво,Novex!
цитирай
66. universalnite000 - Един стар мой постинг на тема - До...
22.10.2010 20:46
Един стар мой постинг на тема - Доколко реално е времето : http://universalnite000.blog.bg/drugi/2010/05/11/dokolko-realno-e-vremeto.542775
цитирай
67. novex - Смисъла
22.10.2010 20:50
Всеки сам си знае, всеки сам избира. Човек на тази земя нищо друго не прави освен да създава действителност. :) Матрицата на психофизичният организъм така работи. Изълнява всяко желение. Това което искаш, това ще получиш. Избора зависи от Разбирането. За разбирането трябва време. Човешката форма е чудесен трамплин да се надникне Там, отвъд. Но Избора зависи от Разбирането. А за разбирането трябва време. "За весеки го различно".
Успех и на тебе по пътя, miaa!
цитирай
68. zahariada - Здравей, приятелю!
23.10.2010 16:20
Добре дошъл! Дано не си бил на голяма височина, защото там времето върви по-бързо и съкращава живота ни. Който познава безсмъртието може да ходи където си иска. Нямам модерация и затова съм на опашката. Много, много поздрави от мен!
цитирай
69. universalnite000 - Ре 68. zahariada
23.10.2010 18:22
:) Привет , добре заварил ! Височината бе съвсем приемлива , а и тялото ми не е от ниските :))) Най-важното е, че ми се отрази благотворно и както виждаш - резултатът е видим :) Бъди здрав и все така в центъра на интересните теми и събития , приятелю !
цитирай
70. kometapg - Добре дошъл пак с интересен пост...
23.10.2010 21:41
Добре дошъл пак с интересен постинг!:)
цитирай
71. universalnite000 - Ре 70. kometapg
23.10.2010 21:55
:) Добре заварила , благодаря и очаквай още от тази поредица - това е само една част от нея . Хубава вечер ти желая :)
цитирай
72. анонимен - Можете ли да решите Задача на Айнщайн ?
05.11.2010 17:51
http://svery.nauka.bg/?p=25
цитирай
73. анонимен - препоръка...
07.02.2012 21:28
Препоръчвам ви книгата "Разговори с Бога".
Мисля,че ще намерите отговори на много от въпросите,които си задавате.

За тези,които посегнат към нея,"приятни мигове".
цитирай
74. bezsmyrten - Още една теория на душа която се е прераждала много пъти
18.03.2013 12:34
Вярвм в безсмъртието на душта, но не допускате ли че света в който живеем е манипулирн от друг огромен свят, който ние наричаме БОГ, ако наречем обитателите му Елфи то тези същества съзерцават за грешките които допускаме и в някои случаи ни подстрекават да вършим определени грешки. В този ред на мисли съм склонен да вярвам че човек под хипноза е способен да каже думи наредени от Елфите, както в случаите на екзорсизъм. Тялото на човека е една машинка и дистанционното управлние стои в рацете на тези Елфи. Всеки се досеща за моменти на джаву в живот си (момент в живота който ти се струва че си бил на това място и си преживял някога същия този момет) аз преживях дежаву над 5 минути, имах чувството че съм магнитофон а смеха ми е записан на лента и аз го възпроизвеждам без причина (всъщност смеех се че ние хората сме глупаци, като си измисляме истории случли се в минлто на Земята и после си вярваме)
цитирай
75. universalnite000 - Ре 74. bezsmyrten
18.03.2013 20:56
:) Възможно е , знам какви интервенции правят същества от други измерения , с които могат да манипулират . Освен това както се оказва има както последователни, така и едновременни инкарнации в човешко тяло . Следователно теориите стават още повече ....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite000
Категория: Хоби
Прочетен: 3795751
Постинги: 442
Коментари: 5133
Гласове: 22876
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Блогът на Галацея
2. Допълващ блог
3. Блогът на един приятел - духовен и изследователски блог
4. Тихи оръжия за безшумни войни
5. Протоколи на Ционските мъдреци
6. За мисловните ограничения
7. Трудно е да бъдеш бог
8. Истината за Световната банка и МВФ
9. Четирите споразумения
10. СПОДЕЛЕНИ ОТКРОВЕНИЯ
11. Нещо от Андромеда
12. Илюзии - Ричард Бах
13. д-р Атанас Гълъбов - Световната конспирация срещу здравето
14. Тайните общества на III Райх.
15. Великата Тайна На Водата
16. Маите
17. ИНКAРНАЦИОННИ НИВА - taidzi
18. За Аркадий и Борис Стругацки
19. Тайните на Матрицата - Дейвид Айк
20. gizamap.com
21. В един есенен ден по шосето ( Павел Вежинов )
22. ДРАГИ УЧЕНИ - galatceq.blog.bg
23. Време за съпротива - Валтер
24. Земята е разумно същество
25. За папа Йоан Павел Първи и Ватиканската мафия
26. Робърт Шекли - "ЦЕНАТА НА ЖИВОТА"
27. astro.com
28. Спокойствието на blogspot :)
29. Хроновизорът и образите от миналото ( Франсоа Брюн )